Azuma Makoto

Krhka lepota narave.


Če priznanega umetnika Azumo Makota vprašate, kaj je njegov največji navdih, bo brez oklevanja odvrnil: „Narava.“ Ker ga fascinira njena krhkost. Za Miele je uporabil ta minljivi medij za serijo ledenih skulptur, ki tvorijo umetniško vzporednico kulinarični umetnosti na najvišji ravni.

„Globoko, intuitivno sem povezan s cvetlicami. Naj gre za moj studio v Tokiu ali moja potovanja.“

Azuma Makoto, svetovno znan cvetlični umetnik

Umetnik svetovnega kova

Epicenter njegovih kreativnih stvaritev je njegov ekskluzivni cvetlični butik v Tokiu. Kljub temu pa pogosto tudi zapusti svoje domače mesto, da potuje po svetu in razstavlja svojo umetnost ali odkriva nove cvetlice in rastline. Nenehno postavlja meje, ki jih nato vedno znova presega. Da bi ustvaril nekaj, kar bi resnično vplivalo na človeštvo.

Makotove stvaritve imajo izvor v „ikebani“ – tradicionalni japonski umetnosti aranžiranja cvetlic. Natančno razporejanje rož in istočasno komuniciranje z njimi Makota prestavi v meditativno stanje. V tistem trenutku je popolnoma miren in lahko pusti prosto pot svoji kreativnosti. Ledene skulpture, ki jih je ustvaril za Miele, kažejo natanko ta trenutek – in omogočajo, da ga podoživijo tudi drugi.

Sin kuharskega mojstra

Kot sin kuharja je Makoto pogosto opazoval svojega očeta pri delu, pri čemer je razvil veliko spoštovanje in navdušenje za ta poklic: „Kuhanje je velika umetnost, ki je zelo podobna cvetlični umetnosti. Na obeh področjih človek izbira, razporeja in nadzoruje naravne materiale – in zraven razmišlja, kaj s tem lahko sproži pri ljudeh.“ Tako umetnik kot kuharski mojster vesta, da človek potrebuje najboljše pripomočke, da lahko ustvari nekaj izjemnega.

„Opazoval sem vrhunske kuharje in prevzela me je njihova izjemna umetnost. Kako lahko z le eno jedjo izrazijo toliko različnih stvari?“

Gre za pripomočke

Če Makota vprašate po njegovem načinu dela, bo takoj začel pripovedovati o svojih škarjah. Če želimo doseči nekaj velikega, potrebujemo orodje, ki mu lahko zaupamo. Orodje, ki predstavlja podaljšek telesa in s katerim imamo lahko nadzor tudi nad najmanjšimi podrobnostmi.

Štiri cvetlične inštalacije

Makoto je ustvaril štiri različne cvetlične inštalacije – vsako izmed njih sta navdihnili elementarna tehnologija posameznega kuhinjskega aparata in naravna pokrajina. Ledenik za pečico Dialog, puščava za pečico, morje za indukcijsko kuhalno ploščo in deževni gozd za kombinirano parno pečico. Rezultat so kombinacije barv in tekstur, ki predstavljajo svetove, ki si jih še nihče nikoli ni mogel predstavljati. Vsak izmed njih je povabilo, da doživimo nove dimenzije mojstrstva, dizajna in učinkovitosti.

„Pomembno je, da se dobro počutimo. Vendar tudi, da obogatimo življenja ljudi.“

Na vrsti ste

Pozor, pripravljeni, zdaj!