Vrste perila in njihova nega

Alpaka

Alpaka

Južnoameriška alpaka daje svojo dolgo, svilnato sijočo dlako, ki predstavlja surovino za ta plemeniti material. Ena žival lahko vsako leto zagotovi volno za en pulover. Čeprav je koprenasta volna alpake zelo fina in lahka, je tudi zelo odporna in elastična. Dlaka alpake je znotraj votla in vlaknom daje osupljivo sposobnost uravnavanja toplote.

Več o tem...
Baumwolle

Bombaž

Bombaž je eden najbolj priljubljenih naravnih materialov, ker ima izjemne predilne lastnosti in je še posebej trpežen. Obstaja preko 300 vrst te grmičaste rastline, največ bombaža pa pridelajo na Kitajskem (23 %) in v ZDA (20 %).

Več o tem...
Daunen

Puh

Puh ima veliko moč zapolnjevanja, zadržuje toploto in deluje kot izolator, zato se uporablja kot polnilo za odeje, vzglavnike in oblačila. Čeprav so beli puhi najdražje vrste puha, ni nobene razlike v kakovosti med belim in sivim puhom oz. mešanim puhom.

Več o tem...
Frottier

Frotir

Frotirasta tkanina je sestavljena iz zank, ki so prepletene na poseben način. Vrsta frotirja, imenovana valk, je s svojimi neenakomernimi zankami še posebej vpojna.

Več o tem...
Jeans

Jeans

Jeans so prvotno uporabljali za delavske hlače, danes pa iz njega izdelujejo krila, torbe, srajce, jopiče in številna druga oblačila. Osnova za izdelavo jeansa je bombaž. S tako imenovano rebrasto vezavo vlaken različnih barv (praviloma belih in modrih) nastane značilni vzorec jeansa, pri čemer ima ena stran materiala modrikast sijaj, druga stran pa bel.

Več o tem...
Kaschmir

Kašmir

Kašmir je izjemno kakovostna vrsta volne. Ta naravna vlakna pridobivajo enkrat letno iz puhaste dlake kašmirske koze. Na svetu letno pridobijo le približno 5000 ton kašmirske volne. Kašmir je zelo drag in občutljiv material, zato pri pranju zahteva posebno nego.

Več o tem...
Leder

Usnje

Ker je pravo usnje izdelek živalskega izvora, potrebuje posebno nego. Vsako vrsto usnja je treba negovati drugače. Priporočamo, da negovalno sredstvo najprej preizkusite na skritem mestu. Za vsa usnjena oblačila praviloma velja: Ne uporabljajte topil ali odstranjevalca laka za nohte.

Več o tem...
Leinen

Lan

Ta naravna vlakna pridobivajo iz stebel lana. Lan odlikujeta zelo visoka trdnost in trpežnost. Poleg tega je manj dovzeten za umazanijo in neprijeten vonj. Zaradi slabe elastičnosti se zelo hitro zmečka.

Več o tem...
Mischgewebe

Mešanice materialov

Dobro blago je včasih kot dober parfum: bistvo je v mešanici. Robustni bombaž z dodatkom viskoze dobi pridih elegance, kašmir pa v mešanici z bombažem postane cenovno dostopnejši. Klasične mešanice materialov nastanejo s kombiniranjem bombaža in sintetičnih vlaken.

Več o tem...
Popeline

Poplin


Poplin je strokovna oznaka za fino rebrasto platneno tkanino. Ime poplin je le tržna oznaka in se ne nanaša na določeno vrsto vlaken. Lahko je izdelan iz bombaža, svile, volne, viskoze, poliestra ali mešanice vlaken.

Več o tem...
Seide

Svila

Svila je naravno vlakno, ki nastane z odvijanjem kokonov sviloprejk. Pridna sviloprejka sprede tanko nit, ki je dolga do 4 kilometre. Zaradi nezamenljive voljnosti in posebnega videza svila ustvari edinstven pridih razkošja na koži.

Več o tem...
Syntetische Fasern

Sintetična vlakna(najlon/poliester/poliamid/poliakril)
Ta povsem sintetična vlakna so izjemno elastična, trpežna in odporna proti drgnjenju. Material se ne skrči in se hitro suši, saj vsrka zelo malo vlage. Poleg tega sintetično perilo zelo dobro ohranja obliko in se skoraj ne mečka.

Več o tem...
Wolle

Volna

Volna je sestavljena iz več slojev. Izjemno dobro zadržuje toploto, zato se zelo pogosto uporablja za tople puloverje ali mehka zimska oblačila, kot so šali. Med volnene materiale sodijo med drugim kašmir, angora in merino volna, jagnječja volna in moher. Najbolj razširjena pa je ovčja volna.

Več o tem...