Gaggan Anand

Večno se upirati, nikoli mirovati.

Ko nekdo reče: „To je čisti Gaggan!“, najbrž misli, da Gaggan Anand pravkar stoji v kuhinji in čara. Kuhanje je namreč njegovo življenje – in če vprašamo dobitnika nagrade „Najboljša azijska restavracija“ 2015–2018, lahko z njim ustvarimo izjemne stvari.

„Ko ustvarjamo jedi, ne sledimo nobenemu kreativnemu procesu. Nobenih pravil ni.“

Gaggan Anand, najboljša azijska restavracija 2015–2018

Gaggan Bangkok

Lastnik in šef slavne restavracije „Gaggan“ v Bangkoku najde navdih vsepovsod, predvsem pa v glasbi. Rad ima rock in je tudi sam bobnar, kar morda razloži, zakaj imajo njegove jedi prav poseben tok in ritem.

Živite svojo kreativnost.

„Vrsto let so nam kuharski mojstri govorili, kaj moramo in smemo narediti. Današnji svet je veliko naprednejši, sodobnejši – zdaj lahko končno pogledamo čez rob krožnika in mešamo začimbe, sestavine in kuhinje na vse mogoče načine.“

Gaggan že od nekdaj presega meje mogočega. Ko je ugotovil, da se v restavracijah, v katerih je delal prej, kot kuhar ne more več svobodno izražati, je odprl svojo. Od tedaj gre njegova pot strmo navzgor. In ker tam zanj ni več nobenih omejitev, jih – kot pravi sam – ne sme biti niti za njegove sodelavce ali goste. Vsako idejo, ki pride iz ekipe, vzame resno in v restavraciji ni nobene etikete. Gagganu je pomembno, da vsakdo lahko prosto razvija svojo ustvarjalnost in svoj okus.

Kuharski mojster sreča umetnika

Gaggan in Azuma

Ledene skulpture Azume Makota so na Gaggana naredile izjemen vtis, prevzelo ga je predvsem to, kako lahko umetnik ustvari nekaj tako neverjetnega. Takoj je vedel, da je našel kreativnega partnerja, s katerim lahko intuitivno sodeluje in dosega ustvarjalne dimenzije, ki so se doslej zdele nedosegljive.

Omogočiti nemogoče: kuhanje s pečico Dialog

„Kuharski šefi smo čarovniki, zato potrebujemo svojo pravo čarobno opremo“ – in v Gagganovem primeru je to pečica Dialog. Po navdihu Azumovih ledenih skulptur je želel ustvariti kulinarično kompozicijo, ki se ne poigrava samo z ledom, temveč tudi z ognjem. Rezultat je bil osupljiv: noga rakovice, ki je na eni strani skuhana in na drugi strani še surova in napolnjena z ledom. Gaggan je tako izpostavil ne samo lastno kreativnost, temveč tudi edinstveno zmožnost pečice Dialog.

Gaggan se ni mogel upreti temu, da bi svoji jedi dodal ščepec svoje domovine, zato je kot osnovno začimbo uporabil kari. Z inovativno tehnologijo pečice Dialog je nato glavno sestavino, nogo rakovice, na eni strani skuhal in na drugi strani ovil s folijo, tako da je ostala surova in se led v njej ni raztopil.

„S tehnologijo, ki jo imamo, lahko tekmujemo tudi z bogovi. To je tudi razlog, zakaj je kuhanje danes bolj izjemno kot kadar koli doslej.“

Na vrsti ste

Pozor, pripravljeni, zdaj!