ABC madežev

ABC madežev

 
 • A

  • Avtomobilsko olje

   Autoöl

   Najprej pod madež položite vpojno podlago. Na madež nanesite alkohol, nato še terpentin. Po učinkovanju madež obdelajte s čopičem. Postopek s terpentinom izvajajte tako dolgo, dokler olje ne neha prehajati v podlago. Potem na madež nanesite tekoče pralno sredstvo in vodo ter madež previdno otrite. Nato oblačilo temeljito izperite in ga operite v pralnem stroju s pralnim sredstvom. Če je madež trdovraten, ponovite celoten postopek.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • B

  • Barvni madež

   Farbfleck

   Barva za pleskanje na oblačilih ni razlog, da bi bili črnogledi. Seveda samo če veste, za kakšno vrsto barve gre. Vodotopne barve lahko najlažje odstranite z jedrnim milom ali z milom z žolčem, nato pa oblačilo operete. Pri oljnih barvah pomaga terpentinovo olje (za čiščenje čopičev), ki ga lahko uporabite tudi za odstranjevanje barvnih lakov. Akrilna barva zahteva ostrejše ukrepe: zmešajte špirit z nekaj kapljicami salmiaka in mešanico pred pranjem vtrite v madež, po potrebi tudi večkrat.

  • Belo vino

   Weißwein

   Madeže belega vina morate čimprej odstraniti. Najprej ga sperite z vročo vodo. Da se bo vlaga nato bolje vpila, madež obilno potresite s soljo – recept, ki se je zelo uspešno izkazal tudi pri odstranjevanju rdečega vina.

  • Borovnice

   Heidelbeeren

   Preizkušen in zdrav domači recept za odstranjevanje madežev borovnic je limonin sok.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • C

  • Čaj

   Tee

   Če je voda za čaj še topla, jo čim hitreje izkoristite za prvo pomoč pri madežu čaja. Pomagate si lahko tudi z milom z žolčem in vodo ali pa v predal za pralna sredstva dodate še sol za odstranjevanje madežev. Pozor: Pri pisanem perilu najprej preverite obstojnost barve! Za trdovratne madeže spet priporočamo mešanico glicerina in jajčnega rumenjaka, ki jo sperete po približno eni uri.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Češnje

   Kirschen

   Proti rdečemu soku koščičastega sadja pomaga sok iztisnjene limone. Madeži češenj na pisanih oblačilih zbledijo s tekočim belilom, ki ne razbarva, ali s soljo za odstranjevanje madežev, ki jo dodate pralnemu sredstvu, če je oblačilo belo.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Cestna umazanija

   Straßenschmutz

   Cestno sivino lahko z oblačil odstranite z nežno ščetko. Da bodo madeži še hitreje izginili, ščetko poškropite z malo vode ali pralnega bencina.

  • Čokolada

   Schokolade

   Če sladka skušnjava postane velika težava, jo najprej previdno postrgajte z oblačila. Zmešajte alkohol ali glicerin z jajčnim rumenjakom in pustite, da mešanica kratek čas učinkuje na rjavi madež. Nato oblačilo sperite z mrzlo vodo, potem pa še s toplo milnico.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Črnilo

   Tinte

   Proti madežem črnila se izkaže limonin sok ali specialno sredstvo za odstranjevanje črnila. Bolj previdni morate biti pri uporabi kisa ali tople milnice. Učinek teh snovi najprej preizkusite na skritem mestu materiala.

 • D

  • Dezodorant

   Deo

   Naj vas ne oblije mrzel pot, če na svojih oblačilih opazite neželene sledove dezodoranta. Pred pranjem madeže najbolje odpravite s 5 % citronsko kislino.

 • F

  • Flomaster

   Filzstift

   Sledove flomastra – kot tudi kemičnega svinčnika – je težko odpraviti, saj se barvilo trdovratno zažre v material. Pomaga, če na madež pred pranjem nanesete alkohol in terpentin ali malo glicerina. Če je potrebno, postopek večkrat ponovite.

 • G

  • Gorčica

   Senf

   Preden se kdo oglasi, poslušajte nasvet modre babice: madež gorčice najprej obdelajte s toplo milnico. Če je po tem še vedno viden, poskusite z vodo in kančkom salmiaka. Pomaga lahko tudi glicerin, a ne pri žametu in svili. V primeru teh materialov storite tako kot pri madežih majoneze in karija – madež previdno odstranite s kolonjsko vodo ali z malo špirita. Madeže gorčice lahko pobelite.

  • Grenčica

   Magenbitter

   Preden vam zeliščni destilat zagreni dan, njegove sledove odstranite tako kot madež likerja: torej najprej z alkoholom in nato s toplo milnico.

 • J

  • Jagode

   Erdbeeren

   Zakaj bi se držali kislo, tudi če ste na oblačilu opazili madež najslajših sadežev? Nanj nanesite mlačno milnico. Trdovratne madeže najbolje odstranite neposredno s tekočim belilom.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • K

  • Kakav

   Kakao

   Kakav plava v mleku, zato kot madež potrebuje enako obravnavo kot beli vir kalcija: najprej mrzlo, nato toplo vodo. Nikakor ne obratno, sicer bo madež postal neprijeten. Oblačilo nato namočite v slani vodi. Če bodo sledovi kakava opazni tudi po pranju, madež prepojite z nesoljeno vodo, v kateri ste skuhali krompir. Za hitro pomoč neposredno na madež nanesite tekoče pralno sredstvo in pustite približno 25 minut, da učinkuje.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Kari

   Curry

   Če se ga narobe lotite, se lahko ta ostra začimba hitro razvije v pravo nadlogo. Prav zato madež karija najprej splaknite z mlačno vodo. Nato v madež vtrite glicerin, pri občutljivih materialih pa raje uporabite kolonjsko vodo, špirit ali vinski cvet. Madež karija lahko tudi zlahka pobelite.

  • Katran

   Teer

   To temno židko maso najprej premažite z maslom in počakajte, da se stopi. Kot pri smoli se tudi ta madež poveže z maslom. Ko se maslo stopi, lahko prve, grobe sledove previdno odstranite. Nato vzemite malo alkohola ali sprej za odstranjevanje madežev z bencinom in ga nanesite na madež. Pod madež položite debelo papirnato brisačo, da vpije ostanek. In še en »vroč nasvet«: madež prelikajte z likalnikom. Pri tem ga vstavite med dva vpojna pivnika.

  • Kava

   Kaffee

   Če je bilo v kavi mleko, rjavi madež najprej prepojite z mrzlo vodo. Nato vanj natrite topel glicerin in ga sperite s toplo vodo, po potrebi z dodatkom mila z žolčem. Pri črni kavi brez mleka najprej uporabite mlačno milnico. Če je madež že zasušen, milnici dodajte ščepec soli, madež pa nato prekrijte še z glicerinom in jajčnim rumenjakom. Pustite delovati pol ure, nato mešanico sperite najprej z mrzlo in nato z mlačno vodo. Kavne madeže lahko s pisanega perila hitro odstranite tudi s tekočim belilom, ki ohranja barve, z belega perila pa s soljo za odstranjevanje madežev.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Kečap

   Tomatenketchup

   Madež, ki ga povzroči klasika hitre prehrane, odstranite tako hitro, kot je nastal, z mlačno milnico ali z vodo in kančkom salmiaka. Lahko pa ga pred pranjem prepojite tudi s tekočim pralnim sredstvom za občutljivo perilo. Tako kot madež karija ali gorčice lahko tudi madež kečapa enostavno pobelite.

  • Kemični svinčnik

   Kugelschreiber

   Naj vam ta madež ne vzame poguma. Za to težavo potrebujete čas in mešanico kisa in špirita. Pri belem perilu dodajte še limonin sok. Alternativno pomaga tudi lak za lase: madež obilno popršite in ga nato zdrgnite proč s čisto, suho krpo. Za volno je najboljša kolonjska voda ali milni špirit. Če boste oblačilo nato oprali kot ponavadi, bi moral madež izginiti. V večini drogerij lahko najdete posebne odstranjevalce madežev za kemični svinčnik.

  • Kola

   Cola

   Sveži madeži te rjave osvežilne pijače običajno izginejo že pri prvem pranju. Pri starih madežih pomaga pralno sredstvo za občutljivo perilo, ki ga nanesete na madež, nato pa uporabite še mineralno vodo kot »topilo«.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Konjak

   Cognac

   Preden vinsko žganje uniči vaše razpoloženje, njegove sledove z oblačil najprej odstranite z mlačno vodo, nato pa še z malo tekočega pralnega sredstva in vode.

  • Krema za čevlje

   Schuhcreme

   Malo kreme za čevlje sodi k negovanemu videzu – toda ne na oblačilih. Proti temu madežu pomaga špirit. Pri belih oblačilih se ga lotite z nerazredčenim špiritom, pri pisanem perilu pa zmešajte 1 del špirita z 2 deloma vode. Pogosto pri teh mastnih madežih zadostuje, če pred pranjem na madež nanesete tekoče pralno sredstvo ali sprej za odstranjevanje madežev z bencinom. Oblačilo nato operite s tekočim pralnim sredstvom. Ostanke barve lahko odstranite s sredstvom za razbarvanje, kar pa je možno samo pri belih bombažnih oblačilih.

  • Krema za kožo

   Hautcreme

   Pri mastnih kremah najprej pomagajo ista sredstva kot pri maslu in topla milnica. Za ostanke barve je najbolje dodatno uporabiti še belilo. Tudi pralni bencin pomaga odstraniti kremo za kožo – ampak samo z oblačila, ne s kože.

  • Kri

   Blut

   Če vidite kri, je potrebna sledeča prva pomoč: takoj jo sperite z mrzlo vodo in nato namočite v slano vodo. Pri starih madežih krvi pomaga, če jih pred pranjem namočite v razredčenem salmiaku – ne glede na krvno skupino.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • L

  • Lak za nohte

   Nagellack

   Lak lahko z oblačil previdno otrete z odstranjevalcem laka za nohte. Nato oblačilo operite kot običajno.

  • Lepilo

   Za to lepljivo neprijetnost je najbolje uporabiti odstranjevalec laka za nohte (toda ne na sintetičnih vlaknih, kot je acetat). Nato oblačilo operite, kot priporoča etiketa.

  • Ličila

   Resnica je, da lahko ličila razmeroma hitro odstranite s svojih oblačil. Madeže ličil lahko odstranite s svetlih tkanin z alkoholom ali špiritom, če blago to prenese. Pri bombažu, lanu, viskozi in volni pomaga piling z milom z žolčem ali tonikom za obraz in na koncu osvežilna kura v pralnem stroju. Ker ličila pogosto vsebujejo mastne sestavine, pomaga tudi razpršilo za obdelavo mastnih madežev pred pranjem.

  • Liker

   Likör

   Kanček likerja ni nikakršna nesreča, če se ga najprej lotite z dovolj visoko koncentracijo, npr. s čistim alkoholom ali z razredčenim špiritom. Priporočljivo je, da madež nato operete v topli milnici in sperete z mlačno vodo. Mlačna voda je priporočljiva tudi pri madežih na volni in svili.

 • M

  • Majoneza

   Majonnaise

   Majoneza lahko hitro postane huda težava, če se packe ne lotite, kot je treba. Madež najprej prepojite z mlačno vodo ali večino majoneze odstranite z nožem. Nato na madež nanesite glicerin. Če so po naslednjem pranju še vedno vidni sledovi madeža, uporabite razredčen salmiak.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Marmelada

   Marmelade

   Če 60 % sadni delež pritegne vašo 100 % pozornost, večinoma zadoščata krpa in topla voda. Če slastni namaz ne izgine tako zlahka, zaostrite svoj boj proti madežu tako kot pri jagodah – z milnico ali z malo alkohola.

  • Maščobe

   Fettfleck

   Ponavadi zadostuje malo sredstva za ročno pomivanje posode ali topla milnica in pranje v stroju. Pri tem priporočamo uporabo tekočega pralnega sredstva, ki vsebuje več tenzidov kot pralni prašek in zato še posebej dobro odstranjuje maščobo. Star domači recept je tudi krompirjeva moka, ki najprej vsrka maščobo, nato pa jo skrtačite z oblačila. Če madež kljub temu ne izgine, pomaga npr.   kristalna sodavica ali drgnjenje z milom in nato pranje pri najvišji dovoljeni temperaturi. Alternativno pomagajo tudi vinski cvet, alkohol ali milni špirit. Mastni madeži izginejo tako hitro, kot so se pojavili, če nanje nanesete sprej za odstranjevanje madežev, ki vsebuje bencin. Oblačilo nato operite s tekočim pralnim sredstvom. Neprijetnih mastnih madežev na občutljivih kravatah se lotite tako, da na konico noža nanesete smukec, ga pritisnete na madež in pustite, da se vpije. Madež nato previdno otrite s kosmom vate.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Maslo

   Butter

   Maslo je priročen odstranjevalec madežev prav po vašem okusu: lahko ga je odstraniti in celo pomaga, da lažje odstranite trdovratne mastne madeže, katran in smolo. Madeže namažite s kančkom masla. Pustite nekaj časa, da učinkuje, nato madež postrgajte z oblačila in ga preprosto odstranite kot običajen mastni madež – z gospodinjskim bencinom ali s sprejem za odstranjevanje madežev s pralnim bencinom.

  • Med

   Honig

   Če čebelje zlato okrasi vaše oblačilo, najprej potrebujete toplo vodo. Nato neposredno na sladko packo nanesite malo tekočega pralnega sredstva.

  • Mleko

   Milch

   Dodatna porcija mleka na oblačilu ne predstavlja težave, če madež najprej obdelate z mrzlo vodo, nato pa oblačilo operete z vročo vodo. Mlačno vodo potrebujete le za žamet in svilo.

 • N

  • Neznani madeži

   Unbekannte Flecken

   Pri neznanih madežih morate biti vedno previdni. Težave se lotite tako, da najprej analizirate material oblačila. Pri pisanih, pralnih materialih dobro učinkuje jajčni rumenjak. Ko se madež zmehča, ga sperite z mrzlo vodo. Pri belem, poškrobljenem perilu najprej uporabite kolonjsko vodo ali špirit. Nato v madež vtrite razredčeno mešanico salmiaka in mila z žolčem ali ga čez noč pustite namočenega v mešanici. Za volno uporabite koruzno ali krompirjevo moko oziroma kis in krompirjev škrob. Te sestavine segrejte v vodi in nato namažite madež. Takoj ko se mešanica posuši, lahko madež skrtačite. Madeže na žametu obrišite s platneno krpo, ki ste jo prepojili s kisom. Nato mesto sperite s čisto vodo.

 • O

  • Otroška hrana

   Ko se čas za kosilo spet spremeni v bitko s kašo – ne obupujte. 
   Oblačila vsaj 2 uri namakajte v topli milnici, nato pa jih operite, kot priporoča etiketa.

  • Ožgani madeži

   Brandflecken

   Če se zgodi, da iskrica enkrat preveč preskoči, lahko žarišče najprej »pogasite« s svetlo, vročo raztopino pribl. 10 % kisa. Nekatere tkanine lahko nato pobelite z vodikovim peroksidom (obvezno prej preizkusite na skritem mestu) ali obdelate s klorom.

 • P

  • Parfum

   Parfüm

   Sledovi žlahtne dišave najbolje »izhlapijo« s čistim alkoholom. Toda sledovi očarljive dišave lahko uničijo barve svile. Madeže dezodoranta ali parfuma lahko najprej obdelate z razredčeno citronsko kislino (v razmerju 1 : 5). Nato oblačilo operite kot običajno.

  • Pivo

   Bier

   Hmelj in slad izgineta tudi brez soli za odstranjevanje madežev, če svež madež piva operete v topli vodi. Suhe madeže pred pranjem natrite s toplim, razredčenim kisom; na stare madeže pa najprej nanesite malo glicerina. Ječmenov sok tako običajno izgine povsem brez sledov že po prvem pranju. Tako kot glavobol naslednje jutro lahko tudi madeže piva z oblačil pogosto odstranite z malo mineralne vode.

  • Pot

   Schweißflecken

   Na svetlih oblačilih je plačilo za trdo delo vidno kot neprijeten rumenkast madež. Pri tem pomaga namakanje v mlačni vodi, ki ste ji dodali kis. Potem lahko oblačilo povsem normalno operete.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • R

  • Rdeče vino

   Rotwein

   Proti rdečemu vinu pomaga belo vino, uspešno pa madež odstranita tudi šeri ali čisti alkohol. Toda najboljše sredstvo proti žlahtnemu grozdnemu soku je in ostaja velik ščep soli. Vsekakor je priporočljivo, da se madežu čim prej posvetite. Preden zaženete pralni stroj, na madež kapnite še malo limoninega soka. Če madež ne izgine, poskusite še z glicerinom. Pri žametu in svili nikakor ne uporabite soli in belega vina, ampak samo koruzno ali krompirjevo moko. Proti ostankom rdečega vina pomagajo razredčen salmiak, vinski cvet ali milni špirit. Madeže rdečega vina lahko tudi pobelite.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Rdečilo za ustnice

   Lippenstift

   Če nenadoma vidite rdeče, ostanite mirni: po prvem pranju je to največkrat samo še preteklost. Sledovi bodo še bolj zanesljivo izginili, če madež najprej namočite v evkaliptusovem olju ali glicerinu oziroma ga predhodno obdelate s sprejem za odstranjevanje madežev ali pralnim bencinom. Pri trdovratnih madežih rdečila pomaga nekoliko razredčen salmiak.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Ribezov sok

   Johannisbeersaft

   Temni ribezov sok tako kot vsak sadni sok največkrat izgine že po prvem pranju. Pri trdovratnih madežih lahko pralnemu sredstvu dodate malo soli za odstranjevanje madežev. Namesto tega pa lahko pred pranjem uporabite še limonin sok, kis ali sol.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Rja

   Rost

   Rjavkasti znaki minljivosti pogosto zahtevajo zamudno odstranjevanje. Na svetlih, manj občutljivih materialih in volni lahko uporabite limonin sok, vendar morate perilo potem dobro sprati. Pri temnih, občutljivih materialih se namesto za limonin sok raje odločite za milni špirit. Na koncu na madež nanesite nekaj kapljic čistega špirita. Druga, preprostejša možnost je odstranjevalec rje iz drogerije. Pomembno je, da rjo odstranite takoj, saj lahko po daljšem učinkovanju uniči barve in vlakna.

  • Rumenjak

   Eigelb

   Madeža jajca ne smete drgniti, ampak ga posolite. Ko se posuši, mesto madeža skrtačite in sperite z mrzlo vodo. Če sta jajčni rumenjak in beljak še vedno vidna, priporočamo uporabo razredčenega salmiaka. Oblačilo nato operite.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • S

  • Sadje

   Obst

   Pred naslednjim pranjem madež potresite z malo soli za odstranjevanje madežev. Če so vitamini še vedno vidni, mesto madeža natrite s kisom ali citronsko kislino. Nekateri sadni madeži, npr.   breskovi, so pogosto vidni šele po pranju in so še posebej trdovratni. Stare sadne madeže lahko velikokrat odstranite že z večurnim namakanjem v pinjencu, ki mu dodate kanček limoninega soka. Pri občutljivem perilu pomagata tudi salmiak in milni špirit. Madeže sadja lahko tudi pobelite. Za pisano perilo priporočamo tekoče belilo, ki ne razbarva (tudi za perilo iz volne in svile). Za belo perilo pa pralnemu sredstvu preprosto dodajte malo soli za odstranjevanje madežev.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Sadni sok

   Fruchtsaft

   Če dragoceni vitamini učinkujejo le na vaša oblačila, mesto madeža najprej prepojite z malo mineralne vode, nato pa oblačilo normalno operite v pralnem stroju. Proti trdovratnim madežem pomaga tudi malo tekočega belila, ki ga pred pranjem nanesete neposredno na madež.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Saje

   Ruß

   Če boste sajasti madež drgnili, vas čaka črna prihodnost. Z drgnjenjem se namreč temni dim zažre še globlje v material. Stresite in spihajte saje z oblačila in madež potresite s krompirjevo moko ali z žaganjem, pri belem perilu, ki ga je dovoljeno kuhati, pa lahko uporabite tudi malo soli. Če madeža še vedno ne morete iztepsti iz oblačila, poskusite z malo alkohola. Pogosto čudežno deluje tudi uporaba spreja za odstranjevanje madežev.

  • Sladkor

   Zucker

   Najboljše za konec: sladkor za odstranjevanje ni prav nič problematičen. Seveda le, če hitro ukrepate. Lepljivo nezgodo zelo preprosto odstranite s toplo vodo. Pri obarvanih sladkarijah se kot zelo učinkovit pomočnik izkaže voda z limono.

  • Sladoled

   Eiscreme

   Če mrzli posladek ne pristane v ustih, ampak na oblačilih, postanejo neprijetni sledovi poletja hitro opazni. Pri tem pomaga mešanica špirita in salmiaka, ki jo nanesete na madež. Ostanek lahko odstranite s čisto, mlačno vodo.

  • Smola

   Harz

   Težavo najprej dajte malo na led. Tako boste smolo lažje postrgali z oblačila, nato pa madež obdelajte še z alkoholom. Madež vam lahko pomagajo odstraniti tudi špirit, milni špirit, terpentinovo olje ali vinski cvet. Mešanico popivnajte s pivnikom. Zasušeno smolo najprej omehčajte z maslom. Nato jo previdno postrgajte proč z nožem in preostanek odstranite z milnim špiritom.

  • Špinača

   Spinat

   K špinači se odlično poda svež krompir. Ali bolje rečeno: špinačni madež podrgnite s surovim krompirjem, nato pa ga sperite z milnico.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • T

  • Trava

   Gras

   Zelena je barva upanja, ki ga pri travnatem madežu ne smete izgubiti. Vsekakor poskrbite, da madež ne pride v stik z vodo, saj ga boste v tem primeru težje odstranili. Priporočljivo je, da madež najprej obdelate z razredčenim salmiakom ali limoninim sokom in ga nato operete pri visoki temperaturi. Proti starejšim travnatim madežem pomaga preizkušen recept: umazano mesto najprej namočite v kislo mleko, nato pa ga sperite s svežim mlekom. Za perilo iz flanele je priporočljiva mešanica jajčnega beljaka in glicerina. Če pa ste se po travniku sprehajali v svetli poletni obleki, madež najprej obdelajte z vinskim cvetom. Belilo zelo hitro posvetli zelene travnate madeže. Za pisano perilo in perilo iz volne ali svile uporabite tekoče belilo, ki ohranja barve. Za belo perilo pa pralnemu sredstvu preprosto dodajte malo soli za odstranjevanje madežev.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

 • U

  • Umazanija na ovratniku

   Kragenschmutz

   Ovratnik je vizitka dobrega oblačila. Prav zato za obdelavo tega dela oblačila obstaja sredstvo za ročno pranje v praktični tubi, ki je primerna tudi za potovanja. Cenovno ugodna in prav tako učinkovita alternativa je tekoče milo z žolčem.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Urin

   Kot pri vseh madežih velja: najprej iz tkanine odstranite čim več tekočine, ne da bi pri tem z mencanjem povečali madež. Pri tem si lahko pomagate s slojem soli ali malo limoninega soka. Nato madež popivnajte z papirnato brisačo in oblačilo izperite s čisto, hladno vodo. Vse drugo prepustite svojemu pralnemu stroju. Priporočljiva je uporaba pralnega sredstva z belili, če seveda material in barva perila to dopuščata.

 • V

  • Vosek

   Wachs

   Neprijetne posledice pritajene svetlobe lahko enostavno zlikate proč. Pri brezbarvnem vosku ostanke najprej previdno postrgajte. Nato madež položite med dva pivnika ali papirnati brisački in ga prelikajte od znotraj navzven pri nizki temperaturi. Večkrat zamenjajte pivnika oz. brisački. Oblačila, na katerih je barvni vosek, lahko za kratek čas zamrznete, nato pa vosek previdno postrgate. Če so sledovi še vedno vidni, uporabite enak postopek kot pri mastnih madežih.

 • Z

  • Zelenjava

   Gemüse

   Madeže mlade in sveže zelenjave lahko običajno odstranite s krpo in mrzlo vodo. Za madeže paradižnika in špinače potrebujete toplo milnico, najbolje pa je, če madež predhodno obdelate z rezinami surovega krompirja. Če zelenjava pristane na oblačilu skupaj z maščobo, moko in smetano, pred pranjem na madež nanesite malo pralnega sredstva za občutljivo perilo. Zelenjavni madeži praviloma izginejo brez sledu, če jih obdelate s tekočim belilom ali soljo za odstranjevanje madežev.
   Nasvet: Pralni stroji Miele s funkcijo »Madeži« prepoznajo to vrsto madeža in ga ciljno odstranijo!

  • Zemlja

   Povzročitelji madeža so pravzaprav drobni železovi oksidi, ki jih vsebuje zemlja in ki se ujamejo med vlakna. Te v vodi netopne pigmente lahko odstranite samo mehansko. Zato morate najprej odstraniti grobe ostanke umazanije, tako da jih previdno skrtačite, odsesate ali izperete z nasprotne strani z močnim curkom vode. Priporočljiva je faza namakanja v pralnem stroju. Med njo se perilo vedno znova premika in nabreknjena vlakna lažje sprostijo fine delce umazanije. V vsakem primeru morate madeže zemlje odstraniti čim prej, saj se lahko – tako kot pri rji – ob daljšem učinkovanju poškodujejo barve in vlakna.

  • Zobna pasta

   Zahnpasta

   Zobno pasto na oblačilu odstranite tako kot na zobeh: temeljito jo sperite z mlačno vodo. Nato oblačilo operite pri najvišji dovoljeni temperaturi.

  • Žvečilni gumi

   Kaugummi

   Žvečilni gumi najprej spravite v njegovo prvotno stanje: strdite ga tako, da ga zamrznete v zamrzovalniku ali s pomočjo ledene kocke. Potem boste madež zlahka postrgali ali skrtačili z oblačila. Čiščenje bo še učinkovitejše z malo alkohola.