Za vsako situacijo ustrezen način delovanja

Delovanje z odvodom zraka
Nape, ki delujejo z odvodom zraka, vsesajo soparo in z maščobnim filtrom zadržijo delce maščobe. Prefiltrirani zrak prehaja skozi odzračevalno cev iz kuhinje na prosto. S prefiltriranim odpadnim zrakom se iz kuhinje odstranijo tudi neprijetni vonji in odvečna zračna vlažnost. Za odvajanje zraka navzven nape potrebujejo odprtino v steni ali strehi. Istočasno mora v prostor pritekati svež zrak, npr. skozi odprto okno. Kuhinjska napa z odvodom zraka je priporočljiva zlasti nad plinsko kuhalno ploščo in pri pogosti uporabi cvrtnika, žara ali voka. Ti aparati ustvarjajo visoko obremenitev z vročino, maščobo in paro, ki se najučinkoviteje odvajajo z odzračevanjem. Poleg tega se plinska kuhalna plošča prek potrebnega dovoda zraka obenem oskrbuje s kisikom za zgorevanje.
Delovanje z odvodom zraka z zunanjim ventilatorjem
Delovanje z odvodom zraka je možno tudi v kombinaciji z zunanjim ventilatorjem, ki je nameščen izven kuhinjske nape, npr. na zunanji steni ali na strehi. Zunanja namestitev omogoča, da zvok delovanja ostaja tam, kjer je manj moteč. Zvok delovanja neposredno ob napi je tako le minimalen. Za občutno zmanjšanje hrupa priporočamo dolžino odvoda najmanj 5–7 metrov. Možnost namestitve zunanjega ventilatorja je odvisna od prostorskih pogojev v vaši kuhinji, zasnove odzračevalne poti in same kuhinjske nape.
Delovanje s kroženjem zraka
Nape, ki delujejo s kroženjem zraka, vsesajo soparo, ki nastaja med kuhanjem, in z različnimi sloji filtrov zadržijo maščobo in delce, ki povzročajo neprijeten vonj. Očiščeni zrak se nato vrne v prostor. Tako se ustvari kroženje zraka v zaprtem prostoru. Nape, ki delujejo s kroženjem zraka, ne potrebujejo nobene cevne napeljave, odprtin v stenah ali izpusta skozi streho. Zato je montaža v primerjavi z napami z odvodom zraka enostavnejša in pogosto sploh edina mogoča (npr. v stolpnicah) Delovanje nape s kroženjem zraka je zelo primerno za uporabo nad električnimi kuhalnimi ploščami. Nad plinskimi kuhalnimi ploščami, kjer nastaja veliko toplote, pa je po možnosti bolje namestiti napo z odvodom zraka.
Značilnosti opreme so odvisne od modela.