Pomaknite se naprej

Spomladanska solata s kavnim prelivom

Z rezinami ocvrte slanine, koščki opečenega kruha in poširanimi prepeličjimi jajci

Bi morda solato s kavo? Z veseljem! Spomladanska solata, ki najboljše sestavine združuje v popoln lahek obrok.

Za osvežujočo spremembo lahko spomladansko solato pripravite z rezinami prekajene svinjske vratovine, koščki opečenega kruha in nenavadnim, a okusnim prelivom iz kave, jabolčnega soka in gorčice z medom. Pripravljena solata, okrašena s poširanimi jajci, je tudi prava poslastica za oči.

Porcije: 4

Sestavine:

Za preliv:

  • 1 jedilna žlica belega balzamičnega kisa
  • 6 jedilnih žlic močne ohlajene kave
  • 3 jedilne žlice naravnega motnega jabolčnega soka
  • 1 čajna žlička gorčičnih zrn
  • 1 jedilna žlica medu divjih čebel
  • morska sol
  • sveže mleti črni poper
  • 4 jedilne žlice olivnega olja

Za solato:

  • približno 120 g mešane spomladanske solate (rukola, mlada špinača, kreša, regrat, bio užitni cvetlični cvetovi ipd.)
  • 1 bageta
  • 50 g na tanko narezane prekajene svinjske vratovine
  • 12 svežih prepeličjih jajc
  • sol
  • 1 jedilna žlica belega vinskega kisa
  • kuhinjske papirnate brisače

Priprava:

  1. Z metlico premešajte vse sestavine za preliv in poskusite.
  2. Operite solatne liste, jih razporedite in osušite.
  3. Segrejte pečico. Nastavitve: Zgornji/spodnji grelec/180 °C.
  4. Bageto narežite na zelo tanke rezine. Rezine bagete in vratovine naložite na pekač, nato pekač postavite na tretjo višino od dna v pečici in pecite 6–7 minut. Rezine kruha in vratovine hkrati obračajte.
  5. Vsako jajce posebej razbijte v ločen kozarček ali majhno skodelico.
  6. V majhni kozici (s premerom pribl. 18 cm) zavrite 300 ml vode in dodajte 2 čajni žlički soli ter bel vinski kis. Ko zavre, temperaturo znižajte na najnižjo raven in jajca enega za drugim položite v vročo, a ne vrelo vodo. Poširajte 2 do 3 minute. Z vilicami vsako jajce posebej vzemite iz vode in ga osušite na kuhinjski papirnati brisači.
  7. Na solato dodajte preliv in jo položite na krožnike. Dodajte rezine popečene slanine in opečene kruhke. Na vrh položite poširana jajca in začinite s preostankom preliva. Postrezite takoj.

Namigi:

  • Bagete lažje narežemo na tanke rezine. če so stare dan ali dva. Najpreprosteje jih narežemo s pomočjo električnega rezalnika.
  • Koščki opečenega kruha dobijo zelo dober okus, če jih po praženju podrgnemo s prerezanim strokom česna.
  • Pri uporabi električne kuhalne plošče bodite pozorni, saj voda pred poširanjem jajc ne sme več vreti.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall