Pomaknite se naprej in preberite več
Spomladanska solata s kavnim prelivom
Z rezinami ocvrte slanine, koščki opečenega kruha in poširanimi prepeličjimi jajci
Bi morda solato s kavo? Z veseljem! Spomladanska solata, ki najboljše sestavine združuje v popoln lahek obrok.
Za osvežujočo spremembo lahko spomladansko solato pripravite z rezinami prekajene svinjske vratovine, koščki opečenega kruha in nenavadnim, a okusnim prelivom iz kave, jabolčnega soka in gorčice z medom. Pripravljena solata, okrašena s poširanimi jajci, je tudi prava poslastica za oči.
Porcije: 4
Sestavine:
Za preliv:
- 1 jedilna žlica belega balzamičnega kisa
- 6 jedilnih žlic močne ohlajene kave
- 3 jedilne žlice naravnega motnega jabolčnega soka
- 1 čajna žlička gorčičnih zrn
- 1 jedilna žlica medu divjih čebel
- morska sol
- sveže mleti črni poper
- 4 jedilne žlice olivnega olja
Za solato:
- približno 120 g mešane spomladanske solate (rukola, mlada špinača, kreša, regrat, bio užitni cvetlični cvetovi ipd.)
- 1 bageta
- 50 g na tanko narezane prekajene svinjske vratovine
- 12 svežih prepeličjih jajc
- sol
- 1 jedilna žlica belega vinskega kisa
- kuhinjske papirnate brisače
Priprava:
- Z metlico premešajte vse sestavine za preliv in poskusite.
- Operite solatne liste, jih razporedite in osušite.
- Segrejte pečico. Nastavitve: Zgornji/spodnji grelec/180 °C.
- Bageto narežite na zelo tanke rezine. Rezine bagete in vratovine naložite na pekač, nato pekač postavite na tretjo višino od dna v pečici in pecite 6–7 minut. Rezine kruha in vratovine hkrati obračajte.
- Vsako jajce posebej razbijte v ločen kozarček ali majhno skodelico.
- V majhni kozici (s premerom pribl. 18 cm) zavrite 300 ml vode in dodajte 2 čajni žlički soli ter bel vinski kis. Ko zavre, temperaturo znižajte na najnižjo raven in jajca enega za drugim položite v vročo, a ne vrelo vodo. Poširajte 2 do 3 minute. Z vilicami vsako jajce posebej vzemite iz vode in ga osušite na kuhinjski papirnati brisači.
- Na solato dodajte preliv in jo položite na krožnike. Dodajte rezine popečene slanine in opečene kruhke. Na vrh položite poširana jajca in začinite s preostankom preliva. Postrezite takoj.
Namigi:
- Bagete lažje narežemo na tanke rezine. če so stare dan ali dva. Najpreprosteje jih narežemo s pomočjo električnega rezalnika.
- Koščki opečenega kruha dobijo zelo dober okus, če jih po praženju podrgnemo s prerezanim strokom česna.
- Pri uporabi električne kuhalne plošče bodite pozorni, saj voda pred poširanjem jajc ne sme več vreti.
Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall