Pomaknite se naprej

Špar z zeliščno omako

Hiter in preprost recept za ljubitelje rib

Špar, znan tudi kot orada, je sredozemska riba, ki je vir prehrane že od nekdaj. Še posebno dobrega okusa je, kadar je pečena s paro.

Špar ali orada spada med najdragocenejše sredozemske ribe. Na voljo je celo leto, najokusnejša pa je od julija do oktobra. Na licih ima značilne zlate pege in zlato progo nad očmi, zaradi česar je znana tudi kot zlata orada. Zahvaljujoč svojim močnim zobem, ki nekoliko spominjajo na zajčje zobe, lahko špari odprejo celo školjke ali rake. Šparovo meso ima nizko vsebnost maščobe in visoko vsebnost beljakovin ter dragocenih mineralov, vključno z magnezijem, kalcijem, fosforjem in jodom.

Ob nakupu špara se prepričajte, da so njegove oči bleščeče in škrge vlažne. Vidnejša kot je zlata proga na njegovem čelu, bolj je svež. In ali ste vedeli, da pridejo vsi špari na svet kot samčki? Ob starosti dveh ali treh let pa se njihovi spolni organi zmanjšajo in spremenijo se v samičke. 

Čas priprave: 55 minut
Čas aktivne priprave: 20 minut
Čas kuhanja: 35 minut

Porcije: 4

Sestavine:

  • 4 × 400 g file orade
  • 40 ml olivnega olja
  • Sol
  • Poper
  • 30 g masla
  • 20 g moke
  • 4 jedilne žlice belega vina
  • 375 ml jušne osnove
  • 100 ml smetane
  • 1½ jedilne žlice sesekljanega peteršilja
  • Sladkor
  • 2 limoni

Pripomočki: Čopič za pecivo, večnamenski pladenj Miele, kozica, metlica, nož, deska za rezanje

Priprava:

  1. Ribe začinite s soljo in poprom, premažite z oljem in postavite na večnamenski pladenj.
  2. Izberite avtomatski program A10 »Orada« in dajte ribo v predhodno segreto pečico. Količina vode: pribl. 100 ml, stopnja 2. Dolžina programa: 25–35 minut.
  3. Segrejte maslo in dodajte moko. Postopoma dodajte jušno osnovo in vino ter segrevajte do vretja. Dodajte smetano in zelišča. Dodajte sol, poper in sladkor po okusu. 
  4. Postrezite na prej segretih krožnikih ali ploščah, okrašenih s polovico limone. Omako ponudite posebej. 

Namig: Tudi ribo lahko spečete na pari. Preprosto izberite naslednje nastavitve pečice: Funkcija: vlaženje plus, število/vrsta vpihov pare: 1; temperatura 190–200 °C in predhodno segrevanje, količina vode: pribl. 100 ml, stopnja: 2; 1. Vpih pare: 15 minut po začetku pečenja, čas pečenja: 25–35 minut

Slike: © Miele