Pomaknite se naprej

Sočna kavno-čokoladna torta

s kavno-sadnim likerjem (»eau de vie«) in rdečim ribezom

Tri skodelice močne moka kave so morda nekoliko preveč za jutranji odmerek kave, zadostujejo pa za pripravo odlične sočne čokoladne torte. 

T. i. gole torte (v angleščini naked cakes) predstavljajo čudovit nov trend v peki slaščic. Gre za torte, ki so samo delno glazirane s sladkorno maso (fondantom) ali kremo ganaš, kar pomeni, da posamezne plasti torte ostanejo vidne. V tem receptu se izmenjujejo plasti čokolade in kave ter smetane in sočnega rdečega ribeza. Za piko na i pa poskrbi preliv iz čokoladne kreme, pripravljene z najboljšo kuverturo.

Porcije: 8

Sestavine:

Za torto

  • 100 g zmehčanega masla in še malo masla za namastitev pekača
  • 200 g moke (gladka bela moka) in še nekaj dodatne moke za posip
  • 3 skodelice močne moka kave ali kave
  • 100 g grenke kuverture (60 % kakava, drobno nasekljano)
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • 1 jedilna žlica kakava v prahu
  • 225 g sladkorja
  • 2 zavoja vaniljinega sladkorja
  • 3 organska jajca (srednje velika)
  • 2–3 jedilne žlice kavno-sadnega likerja 

Za nadev

  • 1 listič bele želatine
  • 50 ml (g) močne moka kave ali kave
  • 1 porcija instant kave (2 g instant kave)
  • 200 g smetane za stepanje (35 % maščobe)
  • 50 g sladkorja
  • 100 g rdečega ribeza (in še nekaj dodatnih vejic za dekoracijo)

Za kremasto čokoladno glazuro

  • 2 jedilni žlici smetane za stepanje (30–35 g)
  • 50 g kuverture (60 % kakava, zelo drobno nasekljano)
  • 1 okrogel model za torto (premer 18 cm)

Priprava:

  1. Model za torto namastite z maslom in potresite z moko.
  2. Skuhajte kavo; dokler je še vroča, zmešajte 135 ml kave s kuverturo in 100 g sladkorja ter premešajte, da se raztopi.
  3. Segrejte pečico. Nastavitve: Zgornji/spodnji grelec/160 °C
  4. Kremasto vmešajte maslo, 125 g sladkorja in 1 zavoj vaniljinega sladkorja, nato posamezno dodajajte jajca.
  5. Zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav v prahu ter vmešajte v zmes. Nazadnje v zmes med nenehnim mešanjem vlijte kavo in čokoladno zmes.
  6. Zmes vlijte v model, zgladite površino in torto 55 minut pecite na drugi rešetki od spodaj navzgor. Torto preizkusite z lesenim zobotrebcem in jo po potrebi vrnite v pečico (izklopljeno) za nadaljnjih 5 minut. Torto vzemite iz pečice, pustite stati 5 minut in jo nato odstranite iz modela, tako da jo okrog obrnjeno položite na rešetko za hlajenje.
  7. Pred sestavljanjem torte odrežite zgornji izbočeni del torte in nato torto vodoravno razrežite v tri dele. 1 zavoj vaniljinega sladkorja raztopite v ½ skodelice kave in vmešajte kavno-sadni liker (»eau de vie«). S pomočjo širokega čopiča za pecivo premažite tri plasti torte s to zmesjo.
  8. Za nadev lističe želatine pomočite v hladno vodo za 5 minut. 50 ml kave prelijte v skledo in rahlo segrejte nad vodno kopeljo. Dodajte odcejeno želatino in instant kavo, premešajte, da se raztopi in pustite, da se ohladi, dokler se ne začne strjevati.
  9. Stepajte smetano za stepanje s sladkorjem, dokler ne postane trdna. Polovico smetane dodajte kavnemu želeju ter nanesite debelo in enakomerno plast na spodnjo plast torte. Povrhu položite drugo plast torte, prekrijte z rdečim ribezom in prek tega nanesite preostanek smetane. Prekrijte s tretjo plastjo torte. Pustite vsaj dve uri, da se ohladi.
  10. Da naredite glazuro, segrejte kremo v zelo majhni ponvi, primešajte kuverturo in stopite. Vso zmes vlijte na sredino vrhnje plasti torte in jo razporedite s paletnim nožem. Pustite, da se ohladi in strdi.

Namigi:

  • Kavno-sadni liker (»eau de vie«) je precej poseben in je žal precej drag. Za to sočno torto lahko uporabite tudi vinjak ali kavni liker.
  • En dan po peki boste torto lažje razrezali v plasti.
  • Čokoladno glazuro lahko nadomestite z debelo plastjo sladkorja v prahu.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall