Pomaknite se naprej

Široki rezanci z espressom in timijanom

Recept za domače široke rezance s šalotko v portovcu

Najokusnejše so doma narejene testenine. Bodite drzni in se poigrajte z različnimi sestavinami! Preizkusite naš recept za božanske rezance z espressom in šalotko v portovcu. 

Če vam je določena vrsta testenin še posebej pri srcu, jo lahko poskusite narediti sami. Ta recept dokazuje, da je njihova priprava dokaj preprosta in da se espresso ter timijan sijajno ujameta. Espresso se obenem odlično poda k vinski omaki iz portovca, saj daje blanširanim šalotkam edinstven okus. Za piko na i jed okrasite s svežim parmezanom in rukolo ter tako ustvarite mojstrovino, ki ne bo razvajala zgolj vaših brbončic, temveč bo tudi prava paša za oči. 

Porcije: 4

Sestavine za široke rezance:

  • 150 g pšeničnega zdroba durum
  • 150 g bele moke in še nekaj dodatne moke za delovno površino (gladka bela moka)
  • 1 žlička soli
  • sveže mleti črni poper
  • 3 žlice svežih listov timijana
  • 110–115 g hladnega dvojnega espressa, kot je Miele Black Edition N°1
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica olja oljne ogrščice

Sestavine za šalotko v portovcu:

  • 100–120 g masla
  • 400 ml portovca (Ruby)
  • 3 žlice espressa, kot na primer Miele Black Edition N°1, in 3 žlice sojine omake (naravno fermentirane) 
  • 4 lovorjevi listi
  • 350 g majhnih šalotk
  • 2 žlici likerja iz črnega ribeza

Druge sestavine:

  • 100 g rukole
  • 1–1,5 rdeče paprike
  • približno 8 žlic sveže naribanega parmezana in še nekaj parmezana za serviranje
  • sol

Priprava:

  1. Vse sestavine za široke rezance zmešajte v mešalniku. V ta namen uporabite nastavek z rezilom. Maso nato še 5 minut gnetite z rokami, dokler ne nastane elastično testo. Zavijte ga v folijo in pustite počivati vsaj eno uro.
  2. Na pekač položite čisto kuhinjsko krpo. Testo za rezance razdelite na štiri dele in jih na tanko razvaljajte na pomokani površini ter razrežite na trakove širine svinčnika (lažje jih boste razrezali s strojčkom za testenine). Rezance razporedite po kuhinjski krpi in jih pustite počivati, dokler jih ne boste skuhali.
  3. 40–50 g masla narežite na manjše kose in jih postavite v hladilnik.
  4. Zavrite portovec, espresso in sojino omako skupaj z lovorovimi listi. Kuhajte v nepokriti posodi, naj rahlo vre, dokler se ne zgosti. Medtem šalotke za nekaj sekund blanširajte v vreli vodi, potem jih odcedite, olupite in razrežite po dolžini na štiri dele.
  5. V veliki ponvi pri nizki temperaturi popražite narezane šalotke na 50–60 g masla, dokler niso zlatorumene barve. Dodajte zgoščeno mešanico portovca in liker črnega ribeza, pokrijte ter dušite še 5–7 minut.
  6. Segrejte 4 globoke krožnike.
  7. Operite rukolo, ločite liste in jih osušite. Umijte papriko, odstranite sredico in jo na drobno nasekljajte. V veliki posodi zavrite 3 l vode z 2 žlicama soli in vanjo vsujte rezance z espressom. Kuhajte jih 1–3 minute, potem jih odcedite ter v ponvi zmešajte s parmezanom.
  8. Šalotkam dodajte nasekljano papriko in ponev umaknite s štedilnika ter v zmes vmešajte ohlajene kocke masla. Če je treba, dodajte sol.
  9. Na dno globokega krožnika najprej položite rukolo. Nanjo dajte rezance z espressom ter šalotke v omaki. Jed posujte z malce parmezana in takoj postrezite.

Nasveti: 

  • Rezance lahko razvaljate, razrežete in posušite že nekaj dni pred uporabo.
  • Espresso za rezance boste najnatančneje odmerili po teži.
  • Bolj kot bo testo sveže in tanko, prej bodo rezanci kuhani.
  • Če nimate veliko časa, v rezance z espressom in timijanom preprosto vmešajte večjo količino mehkega masla, parmezana in paprike (brez šalotk v portovcu) ter jih postrezite na posteljici iz rukole.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall