Pomaknite se naprej

Visoka kuhinja v Sydneyju

Kulinarična nebesa »v deželi tam spodaj«

Sydney je ogromno mesto in ko beseda nanese na kulinarične užitke, so tako njegovi prebivalci kot obiskovalci bolj razvajeni glede izbire kot kjer koli drugod po svetu.

»Mesto tam spodaj« je mesto, ki resnično diha raznovrstnost. Kuhinje so prav toliko večkulturne, kolikor je večkulturno prebivalstvo. Med številnimi nebotičniki v mestnem poslovnem središču se mladi profesionalci zbirajo v okusno opremljenih okrepčevalnicah. Paddington s svojo neverjetno viktorijansko arhitekturo je domovanje bohemov in istospolno usmerjenih. Chippendale ali Chippo, kot ga imenujemo na kratko, je najbolj priljubljena soseska, v kateri sta se arhitekt Jean Nouvel in strokovnjak za vertikalne vrtove Patrick Blanc v nakupovalnem središču Central Park Mall zapisala v zgodovino.

Automata

Chippo je bil domovanje tudi Claytona Wellsa. Odprtje hotela Old Clare Hotel v nekdanji pivnici je sovpadlo z njegovim načrtom za odprtje lastne restavracije. Posledično lahko govorimo o restavraciji »Automata« v zgodovinski stavbi, o kateri govori ves Sydney. V Claytonovi kuhinji uporabljajo najboljše avstralske izdelke, njegove prefinjene jedi na meniju z obveznimi petimi hodi pa tvorijo fuzijo kulinaričnih tradicij številnih držav. Na primer, v jedi je združil repke nagajivcev in dušene jajčevce v omaki XO z omako iz rdečega vinskega kisa z dekoracijo kaviarja Avruga.

Kensington Street Social

Njegov sosed, Britanec in nosilec Michelinovih zvezdic, je šef kuhinje Jason Atherton (»Pollen Street Social« in »City Social« v Londonu) v restavraciji Kensington Street Social. Ta stavba, uvrščena na seznam industrijske arhitekturne dediščine, ima deset metrov visok strop, gostje pa lahko kuharske mojstre opazujejo v odprti kuhinji. Izpod njihovih rok prihajajo specialitete, kot je queenslandska žabja rakovica z gaspačom iz zmrznjenih kumaric in rabarbare ali berkshirske svinjske zarebrnice s koničastim zeljem in repo.

Ester

V restavraciji »Ester« nas pričaka vzdušje, ki je mešanica vinske kleti in študentskega bara. Restavracija sicer slovi po sproščenosti, vendar pa se ponaša s hitro postrežbo. Zelo je priljubljena ne samo med prebivalci Chippendalea, zato boste morda morali počakati tudi, če imate rezervirano mizo. Enako kot v restavraciji »Automata« meni kuharskega mojstra Mata Lindsaya vsebuje samo nekatere sestavine, kot so »hobotnica/krompir/nduja« (zadnja našteta sestavina je pikantna klobasa). Druga jed je pripravljena iz cvetače, mandljev in mete. Ker se sestavine zmešajo v ustih, je okus prekrasen. Že samo predjed je tako dobra, da je preprosto ne boste morali prenehati jesti: krvavica sanga, mini sendvič iz sladkega belega kruha z rdečo krvavico, pečeno v krušni peči.

Bennelong

Ko govorimo o pogledu na pristan, je »Bennelong« eden najveličastnejših krajev, kjer si lahko privoščite obrok. Seveda ne boste videli sydneyjske operne hiše, ker tam domuje restavracija šefa Petra Gilmorea. Njegova inovativna kuhinja je kot potovanje po Avstraliji, kjer so visokokakovostne sestavine nabrane pri posebej izbranih kmetih, ribičih in proizvajalcih ter natančno pripravljene.

Mr. Wong

Restavracija »Mr. Wong« pa ji je pravo nasprotje. Najdemo jo na dvorišču in z vrsto čakajočih pred vrati nudi rustikalni pridih v prostorih, ki jih navdušuje duh delavnice. Ponaša se s kantonsko hrano s pridihom sodobnosti. Dim sum je odlično kosilo. Lahko se odločite za cmočke iz riževega testa, polnjene z mesom vagju ali tartufi, tradicionalno obliko jedi xiaolongbao (polnjene z mleto svinjino lastne proizvodnje) – ljubitelji dim suma se je preprosto ne boste naveličali.

Yellow

Preden sta se »šef kuhinje leta 2015« Brent Savage in somelje Nick Hildenbrandt priselila, je bila njuna rumena zgradba dom umetnikov, ki je sprožala val navdušenja. Zdaj je »Yellow« najboljša vegetarijanska restavracija v mestu. Nežne stvaritve na krožnikih pobožajo tako oči kot brbončice. Poskusite lahko na primer kohlrabi, gobe enoki in zelenjavni sok ali brokolijeve cvetove, amarant in grah.

The Paddington

Restavracija »The Paddington« se ponaša z najizvirnejšim gastronomskim konceptom. Na eni strani je bar, na drugi pa ekshibicijska kuhinja s tremi metri širokimi žari. Tukaj je vse pripravljeno na žaru, vključno s svežimi ribami, najbolj prefinjenim mesom in zelenjavo. Temu dodajmo še pivo »craft beer« ter priložnost za klepet z osebami pri vaši mizi in dobili bomo najboljši prikaz življenja v Sydneyju.

Restavracije

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington
 

Autor: Kiki Baron
Foto: © PR