Pomaknite se naprej

Okusna oblačila

Za Gretchen Röehrs kombinacija hrane in papirja predstavlja modo.

Ilustratorka Gretchen Röehrs neločljivo povezuje hrano in modo. To je le eden izmed razlogov, da kot navdih za ustvarjanje nenavadnih dizajnerskih oblačil na papirju uporablja sadje in zelenjavo.

Vse se je začelo s tremi robidami. Gretchen Röehrs jih je položila na bel list papirja in okrog sadežev narisala elegantne ženske oblike v slogu klasičnih modnih skic − kot bi bila sadje in zelenjava povsem običajna elementa dizajnerskih oblačil. Pravzaprav je bila ilustracija z robidami izdelana zgolj kot pozdrav iz sončnega San Francisca, ki ga je Röehrsova poslala prijateljici na vzhodno obalo ZDA, kjer v mrzlih zimskih mesecih ni na voljo sveže hrane. Tako Gretchen zatrjuje v intervjujih za ugledni reviji s področja mode Harper’s Bazaar in Elle, odkar so jo odkrili na njeni Instagram strani. Tam je čez čas objavila svojo sliko s skicami robidovih oblek. Kmalu so sledile hlače s svetlo zelenim grahom, nato pa listi na večerni opravi s plapolajočim krilom, okrašenim z motivi brokolija, in plašč z rezinami breskev. Od tedaj je z uporabo sadnih in zelenjavnih motivov oblikovala že celotno kolekcijo. Včasih uporabi tudi kakšno nezdravo hrano, kot na primer rogljiček za izdelavo mini krila jajčaste oblike ali piškot za balonasto krilo.

Hrana kot izraz osebnosti

Ko Gretchen Röehrs povprašamo o njenem ustvarjalnem procesu, poudari, da morajo biti njene skice spontane. »Pri delu preprosto uporabljam to, kar me obdaja − in kar koli se zgodi, imam pri sebi vedno svinčnik, skicirko in nekaj hrane.«Dejstvo je, da čiste linije in živahni položaji njenih sadno-zelenjavnih modelov njenim skicam dajejo lahkotnost, ki je ni mogoče posnemati. Gretchen preprosto riše. Ne pretirava s premišljevanjem. »Hrano le položim na papir in okoli nje ustvarim risbo. Delo poteka hitro,« pravi umetnica. Kljub temu ima vsak njen izdelek edinstven značaj, ki ga zaznamujejo različne postavitve, predvsem pa vrsta upodobljene hrane in posamezen kos oblačila. V risbah, pod katere se podpisuje Gretchen, se zrcali dejstvo, da sta tako moda kot tudi hrana sredstvo za izražanje samega sebe. »To, kar jemo, in to, kar nosimo, sta dva načina za izražanje lastnega značaja. Hkrati pa gre v obeh primerih za tako vidna elementa, da jih lahko avtomatsko povežemo.« Tako Gretchen Röehrs pojasnjuje ozadje svojega dela. Značaj, ki ga nadene skicam in oblačilom, določa hrana, ki jo uporablja: »Barve, oblika in moje razpoloženje skupaj vplivajo na sporočilo ilustracij.

Ko iz bananinih olupkov nastanejo haremke

Med njene najpriljubljenejše izdelke sodijo skice, na katerih se bananin olupek spremeni v modne »haremke«, in tiste, na katerih je namesto svečane večerne obleke okrog telesa ovit list blitve. »Obe stvaritvi sta videti kot oblačila, ki bi jih lahko dejansko nosili − predstavljajte si, da so namesto iz sadja in zelenjave izdelana iz svile.« Gretchen Röehrs se je z modno industrijo spoznala na fakulteti, kjer je spoznala, kaj vse omogoča. Z modnim oblikovanjem je razvila čut za posnemanje človeškega telesa. »Najpomembnejše spoznanje pa je bilo, da je risanje bolj zabava kot oblikovanje,« dodaja. Ljubezen do risanja jo je po končani fakulteti vodila do poklica ilustratorke, ki ga opravlja še danes.

Za Gretchen Röehrs prazen list papirja predstavlja ustvarjalni poligon. Priznava pa, da v kuhinji ni tako zelo ustvarjalna: »Pri kuhanju sem resnično dolgočasna.« Obstaja pa ena sama izjema: »Ko sem pri volji za večerjo s prijatelji, popustijo vse moje zavore.« Zelo rada si privošči tudi kulinarične užitke ob dobri večerji v restavraciji in uživa v hrani, ki ni lično predstavljena na papirju, temveč na krožniku izpod rok kuharskega mojstra. Povedala nam je, da je najbolj navdihujočo kombinacijo jedi v svojem življenju okusila v restavraciji Benu v San Franciscu. »To je bila prava umetnost – pa čeprav kratkotrajna.« Za vse, ki bi radi sami doživeli tovrstne užitke, restavracija Benu ponuja sodobno ameriško kuhinjo z jedmi, kot je lososov kaviar z ročno stiskanim sezamovim oljem ali por s črnimi tartufi in šunko. Benu je ena izmed najboljših restavracij v ZDA. Jeseni leta 2014 je glavni kuhar Corey Lee dobil svojo tretjo Michelinovo zvezdico in tako dosegel (skoraj!) nemogoče.

Autor: Nina Heitele
Foto: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin