Ko se posoda zabarva

Postopek pomivanja je končan, vendar vas včasih že ob prvem pogledu v pomivalni stroj čaka pisano
presenečenje: posoda spremenjene barve. Vzrok
so živila, kot so paradižnikova omaka, zelenjava, čaj ali kava, ki lahko povzročijo trdovratno
zabarvanje.

Test

Zakaj se posoda zabarva?
Vrsta in stanje živila imata velik vpliv na zabarvanje.
Veliko vlogo pri tem pa imajo tudi

  • trajanje stika
  • temperatura živila
  • material in stanje posode. Tudi domnevno gladke, trdne površine,

na primer iz plastike ali porcelana, se lahko zabarvajo.

 

Zakaj se posoda poškoduje?
Če je zabarvanje samo površinsko, ga praviloma lahko obdelate in odstranite
s pomivanjem. Če pa je površina poškodovana, se je zabarvanja težje znebiti.
Poškodbe nastanejo pri vsakdanji uporabi, na primer ko nož in vilice opraskajo površino
ali ko zlagate posodo drugo v drugo.

 

Kako obdelati zabarvanje?
Preizkušeno sredstvo na primer za rjavo zabarvanje kavnih skodelic je beljenje. Pri tem uporabite pomivalno sredstvo, ki vsebuje belilno snov (aktivni klor ali aktivni kisik). Pri beljenju barvni pigment med pomivanjem oksidira, zato zabarvanje postane "nevidno".

 

Zakaj je plastika posebno "težaven bolnik"?
Pri plastiki se lahko zgodi, da tudi beljenje ne zagotovi želenega rezultata. Eden od vzrokov za to je
kemična sestava: plastika je sestavljena iz neštetih, medsebojno povezanih ogljikovih molekul.
Barvni pigmenti živil se trajno nakopičijo v strukturi, zato odstranitev zabarvanja ni več tako preprosta. Če so na površini obenem še razpoke ali zareze, se pigmenti z lahkoto zažrejo v plastiko. Teh barvnih pigmentov ni mogoče odstraniti niti kemično niti mehansko. Takšno zabarvanje je trajno in ne pomagata ne drgnjenje ne beljenje.

 

Kako preprečiti zabarvanje?
Posodo, umazano z jedmi in napitki, ki vsebujejo veliko barvil, je treba sprati takoj po uporabi. Odstranite tudi grobe ostanke jedi, da se ne zasušijo. Pozor: če na primer v pomivalni stroj vložite krožnik z ostanki paradižnikove omake, se lahko barvni pigmenti sprostijo in se odložijo na drugo posodo ter jo prav tako zabarvajo.

Povzetek

Živila, kot je paradižnikova omaka, ne pustijo le trdovratnih madežev na kuhinjskem pultu, ampak
lahko tudi pustijo neugledno zabarvanje na plastiki. V obeh primerih velja: zabarvanja so lahko neprijetna, vendar niso nujno neodstranljiva. Če hitro ukrepate in uporabite pravo sredstvo, se lahko še dolgo veselite lepega kuhinjskega pulta – in posode.