Trajnostnost pri podjetju Miele

Immer Besser:
za planet, naš edini dom

Zakaj nam je trajnostnost pomembna

Naš planet danes doživlja korenite spremembe – spremembe, katerih posledice bomo šele občutili.

Prav vsi smo odgovorni za boljšo in bolj trajnostno prihodnost – od velikih multinacionalk do najmanjših gospodinjstev. „Immer Besser“ nosi sporočilo našega prepričanja, da želimo biti v vsem, kar počnemo, vedno boljši.

Vedno znova nas motivira, da razvijamo boljše, inteligentnejše aparate, da so lahko gospodinjstva in podjetja, ki jih uporabljajo, bolj trajnostna – iz generacije v generacijo.

Na tej strani preberite, kaj počnemo na naši poti do boljše prihodnosti.

Naši cilji za prihodnost

Reševanje našega skupnega doma je tekma s časom. Zato neomajno razvijamo naprej ambiciozne cilje in nenehno gradimo svoj angažma. S to obljubo želimo nadaljevati našo začrtano pot:

Uresničevanje trajnostnosti na vseh ravneh

Nenehno se trudimo, da trajnostnost postane bistvena sestavina v vsaki fazi življenjskega ciklusa izdelka – v celotni vrednostni verigi in še posebej v fazi uporabe pri naših potrošnicah in potrošnikih.

Proizvajati aparate, ki ne puščajo odtisa

Prizadevamo si razvijati najboljše izdelke in storitve s kar najmanjšim vplivom na okolje – s ciljem, da bi bili povsem CO₂-nevtralni.

Želimo zmanjšati količino odpadkov, zato dajemo starim aparatom novo življenje

Naš cilj je doseči krožno verigo ustvarjanja vrednosti z neto nič odpadki, v kateri se vsi materiali, ki so uporabljeni v naših aparatih, na koncu življenjskega ciklusa vrnejo v krogotok materialov.

 

Več o prizadevanjih podjetja Miele na področju trajnostnosti lahko preberete v našem aktualnem poročilu o trajnostnosti.

 

 

Že veste?

Trajnostnost pomeni stalen razvoj. Razumemo jo kot nalogo, da Miele vedno znova napreduje – z vsakim projektom in vsako pobudo si nenehno prizadevamo, da trajnostnost vključimo kot bistveno sestavino naših inovacij.

Miele vzpostavlja inteligentne načrte voženj

Miele vsak dan izvede optimizacijo načrtov voženj za servisna vozila, da zmanjša število prevoženih kilometrov in s tem emisije.

 


 

Miele podpira McDonald's z inovativnimi rešitvami za pralnice

Miele podpira vodilno svetovno gostinsko podjetje McDonald's pri reciklaži maščobe in s tem zmanjša delež maščobe, ki bi sicer prišla v kanalizacijo.
Pridobljena maščoba se uporabi za proizvodnjo biogoriva.
 

  

Zeleni projekti

Dirka za reševanje našega planeta je vse bolj intenzivna. In to velja tudi za naša prizadevanja, da bi pospešili doseganje svojih ciljev. Vendar tega ne zmoremo sami. Tukaj si oglejte nekaj projektov, pri katerih sodelujemo z drugimi v boju proti podnebni krizi.

Podpora raziskavam na področju energijske učinkovitosti​

Hiša prihodnosti združuje inovacije, dizajn in energijsko učinkovitost. V projektu „MIMO“ (Minimal Input, Maximum Output), ki je bil predstavljen v okviru mednarodnega natečaja za trajnostno bivanje „Solar Decathlon“, smo pomagali razviti inovativen sistem toplotne črpalke, ki toploto, nastalo v kuhinjskih aparatih, izkorišča za ogrevanje in hlajenje hiš. Med natečajem je bil sistem prvič vgrajen v stavbo, da je bil preizkušen v realnih vsakdanjih pogojih in da je bila izmerjena energijska učinkovitost.

Trajnostna hiša Miele

Joost Bakker, eden vodilnih avstralskih strokovnjakov za trajnostnost, je v sodelovanju s podjetjem Miele razvil sistem „Greenhouse-Future Food System“. Hiša z dvema spalnicama je zaprt krogotok, ki stanovalce oskrbuje z energijo in živili ter jim nudi pravi dom. Vsak aparat Miele v hiši je skrbno preizkušen, da izpolnjuje najvišje zahteve glede varčevanja z energijo in učinkovitosti. ​

 

Avtor slike: Earl Carter

Kopenhagen bo zelen

Miele je kot standardni opremljevalec odločilno udeležen pri nastajanju prvega danskega zelenega mesta „Green city“. Dobavili bomo okrog 15.000 gospodinjskih aparatov za projekt v delu Kopenhagna, ki je povsem na novo zasnovan.

Čebelja flota

Miele podpira različne pobude sodelavcev za čebelarjenje, zaradi katerih polja okrog nekaterih lokacij prijetno brenčijo – to pa pozitivno vpliva na ekosistem okrog naših tovarn.

Uporaba „zelenega jekla“

V pilotnem projektu bo Miele v prihodnje nabavljal zeleno jeklo pri svojem partnerju Salzgitter AG. Z uporabo tega materiala se bodo emisije CO₂ v procesu proizvodnje zmanjšale za več kot 66 odstotkov: z uporabo podnebno prijaznejših virov energije in ponovno uporabo odpadnega jekla. Miele je s to preusmeritvijo naredil prvi korak k nadaljnjemu zmanjševanju emisij, ki izhajajo iz nabavljenega blaga in storitev.

Skupaj lahko dosežemo več

Majhne spremembe v našem vsakdanjem življenju lahko naredijo veliko razliko za naš planet. Naslednjih tri „domačih trikov“ vam pomaga do učinkovitejše rabe aparatov Miele in poskrbi, da se bo trajnostnost začela tudi pri vas doma.

Prostor v hladilniku

Prepoln hladilnik živil ne more več učinkovito hladiti in porabi več energije. Zato vedno pustite nekaj praznega prostora.
 

Skrbno ravnanje s pralnimi sredstvi

Premišljeno doziranje pralnih sredstev pomaga varovati okolje. Mielejev sistem avtomatskega doziranja TwinDos omogoča še lažje doziranje in lahko prihrani do 30 % pralnih sredstev*.

* V primerjavi z ročnim doziranjem

Okolju prijazno pranje posameznih kosov perila

Da prihranite vodo in energijo, mora biti pralni stroj po možnosti povsem napolnjen, če le vrsta perila to dopušča. Z Mielejevo funkcijo SingleWash pa lahko varujete vire tudi pri pranju posameznih kosov perila.

  

Krožno gospodarstvo

Viri na našem planetu so omejeni. To pomeni, da izdelkov ne moremo več preprosto uporabiti in odvreči. Namesto tega moramo preiti na močnejši krožni sistem, s katerim bomo zagotovili, da aparati zdržijo dlje, da jih po potrebi popravimo, dele in materiale pa ponovno uporabimo in recikliramo, da preprečimo kopičenje odpadkov. Vse to bo prispevalo k zmanjšanju našega ekološkega odtisa.

Narejeni bolje, da zdržijo dlje

Miele večino svojih serij gospodinjskih aparatov testira na uporabno dobo 20 let. Če vas zanima, katere izdelke testiramo, obiščite našo spletno stran o obljubi 20-letnega delovanja in preberite več o tem.

CO₂-nevtralni na vseh naših lokacijah

Miele je zavezan pobudi „Science Based Targets“ (SBTi) in je na vseh lokacijah ogljično nevtralen (obseg 1 in 2). Pomemben mejnik na tej poti: od leta 2019 do leta 2030 bomo za 15 odstotkov zmanjšali emisije v fazi uporabe naših izdelkov (obseg 3.11) – ti namreč zajemajo največji delež našega celotnega ogljičnega odtisa.

Vaša pravica do popravila

V našem centralnem skladišču je stalno na voljo več kot 70.000 originalnih nadomestnih delov Miele. Tako lahko razpoložljivost nadomestnih delov zagotavljamo še dolgo po ukinitvi proizvodnje aparatov – do 15 let, vendar najmanj 10 let po koncu serijske proizvodnje.

Impact Hub Berlin

Nenehno si prizadevamo izboljšati svoj trajnostni odtis. Zato gradimo močna partnerstva z inovativnimi umi znotraj in zunaj podjetja. Impact Hub Berlin je pravo mesto, ko gre za sodelovanje na področju trajnostnosti. Vozlišče nam ponuja priložnost za sodelovanje s start-upi in se osredotoča posebej na krožno gospodarstvo.

„Immer Besser“ pomeni stalno prizadevanje

Kot družinsko podjetje verjamemo, da mora biti prihodnost trajnostna – in da se naša odgovornost ne konča pri vratih tovarne. Zato stremimo k temu, da je vse, kar naredimo, zasnovano bolj trajnostno, in pomagamo tudi drugim, da bi storili enako. Samo skupaj namreč lahko rešimo izzive, pred katerimi stoji naš svet.

Trajnostnost jemljemo resno

Več kot 50 % našega proračuna za raziskave in razvoj gre za razvoj trajnostnih aparatov in storitev. Večina naših pralnih strojev Miele, prodanih v letu 2020, je uvrščenih v najvišji razred učinkovitosti na trgu.

Kakovost je enako dolga življenjska doba

Že vse od ustanovitve podjetja je jedro naše filozofije, da iz visokokakovostnih materialov in z dovršenimi metodami izdelave ustvarjamo izdelke, ki imajo posebej visoko kakovost in dolgo življenjsko dobo. Z vzdržljivim aparatom Miele ste torej lahko prepričani, da porabite manj.


Zanesljiv partner

Zaposlujemo več kot 22.300 ljudi, katerih zadovoljstvo nam je zelo pomembno. Z različnimi kadrovskimi ponudbami spodbujamo in podpiramo vse naše zaposlene; držimo se zastavljenega vodila, da smo zanesljiv partner tako za svojo panogo kot družbo.

Naši ambasadorji

Na našem potovanju v boljšo prihodnost govorimo z vodilnimi zastopniki trajnostnosti. V poglavju „Zgodbe o našem edinstvenem domu“ postavljamo v središče prizadevanja naših ambasadorjev, ki resnično vplivajo na spremembe, tako da se ves čas trudijo stvari obrniti na bolje. V tem duhu živimo tudi v podjetju Miele, tako z našimi vrednotami kot tudi z našimi trajnostnimi prizadevanji.

Epizoda 1: Norbert Niederkofler

Navdih Norberta Niederkoflerja je domovina – narava na Južnem Tirolskem. Njegovo zavzemanje za etično kuhanje in nabavo lokalno pridelanih sestavin je bilo osnova gastronomske revolucije, ki jo je poimenoval „Cook the Mountain“.

Njegova filozofija temelji na spoštovanju do ljudi, izdelkov in našega planeta. To se odraža tudi v Mielejevih načelih: z manj doseči več, izogibati se odpadkom in stalno izboljševati dobavne verige. Gre za dosledno kakovost izdelkov z dolgo življenjsko dobo.

Epizoda 2: Kyle Connaughton

Kyle Connaughton skupaj z ženo Katino vodi restavracijo SingleThread, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami, v kalifornijskem okrožju Sonoma. Katina Connaughton je poleg tega odgovorna za pripadajočo kmetijo SingleThread Farm.

Sezonska narava izdelkov z njune kmetije določa vse: od tega, kar pristane na krožnikih, do ostankov hrane, ki se vrnejo na kmetijo kot hranilo za tla. Koncept krožnega gospodarstva in trajnostna težnja kot srčika delovanja sta vidni povsod – na kmetiji in v restavraciji: ustvarjati doživetja, ki ljudem pomagajo vzpostaviti boljšo vez s planetom in drug z drugim, delati nepopustljivo in se nenehno izboljševati ter pridobljeno znanje deliti tudi z okoliško družbo.

Trajnostna proizvodnja

V podjetju Miele nenehno raziskujemo, kako doseči bolj trajnostno proizvodnjo in storitve. Poleg tega si tudi prizadevamo za bolj trajnostno potrošnjo. Če želimo navdihniti druge, moramo biti dober zgled. Zato se stalno trudimo za izboljšave, kot je na primer naš cilj – proizvodnja brez odpadkov. Od uporabe steklenic za vodo, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, in polnilnih baterij do brezpapirnega poslovanja in kompenzacije nastalih emisij. Za trajnostno filmsko produkcijo med snemanjem „Zgodb o našem edinstvenem domu“ je Miele prejel zeleni pečat organizacije Environmental Media Association.

Mielejevo poročilo o trajnostnosti

Novo Mielejevo poročilo o trajnostnosti je odslej na voljo kot datoteka za prenos. Miele v njem ponovno potrjuje svojo opredelitev za cilje trajnostnega razvoja „Sustainable Development Goals“ (SDGs), ki jih je objavila Organizacija združenih narodov, in se izreka za dvostopenjski cilj mednarodne podnebne politike. Tako kot predhodna poročila tudi ta izdaja sledi smernicam GRI (Global Reporting Initiative).*

Posodobljeno poročilo o trajnostnosti 2023

 

 

Poročilo o trajnostnosti 2021

  

Poročilo o trajnostnosti 2019

  

Kontakt

Za redakcijska in vsebinska vprašanja je na voljo sporočilo o trajnostnosti Mielejevega oddelka za tisk in stike z javnostmi: sustainability@miele.com

To top of page