Miele

Makoto AzumaKrhka lepota narave

Če priznanega umetnika Azumo Makota vprašate, kaj je njegov največji navdih, bo brez oklevanja odvrnil: „Narava.“ Zakaj? Ker občuduje njeno krhkost in ta občutljivi medij strastno uporablja za to, da preizkuša meje in jih presega.

„Kreativnost želim dvigniti na povsem novo raven.“
Makoto AzumaEdinstven cvetlični umetnik, ki je znan po vsem svetu

Epicenter njegovih kreativnih stvaritev je njegov ekskluzivni cvetlični butik v Tokiu. Kljub temu pa pogosto tudi zapusti svoje domače mesto, da potuje po svetu in razstavlja svojo umetnost ali odkriva nove cvetlice in rastline. Nenehno postavlja meje, ki jih nato vedno znova presega. Da bi ustvaril nekaj, kar bi resnično vplivalo na človeštvo.

Po zgledu narave

„Globoko, intuitivno sem povezan s cvetlicami. Naj gre za moj studio v Tokiu ali moja potovanja – cvetlice imajo vedno pomembno vlogo v mojem vsakdanjem življenju.“

Makotove stvaritve imajo izvor v „ikebani“ – tradicionalni japonski umetnosti aranžiranja cvetlic. Natančno razporejanje rož in istočasno komuniciranje z njimi Makota prestavi v meditativno stanje. V tistem trenutku je popolnoma miren in lahko pusti prosto pot svoji kreativnosti. Ledene skulpture, ki jih je ustvaril za Miele, kažejo natanko ta trenutek – in omogočajo, da ga podoživijo tudi drugi.

Azuma in kuharski mojstri

„Opazoval sem vrhunske kuharje in prevzela me je njihova izjemna umetnost. Kako lahko z le eno jedjo izrazijo toliko različnih stvari?“

Kot sin kuharja je Makoto pogosto opazoval svojega očeta pri delu, pri čemer je razvil veliko spoštovanje in navdušenje za ta poklic. „Kuhanje je velika umetnost, ki je zelo podobna cvetlični umetnosti. Na obeh področjih človek izbira, razporeja in nadzoruje naravne materiale – in zraven razmišlja, kaj s tem lahko sproži pri ljudeh.“ Če se ne bi odločil, da bo svojo ustvarjalnost izražal s cvetlicami, bi si Azumo zlahka predstavljali v njegovi kuhinji, kako z Mielejevo tehnologijo ustvarja umetelne jedi.

Gre za pripomočke

Če Makota vprašate po njegovem načinu dela, bo takoj začel pripovedovati o svojih škarjah. Če želimo doseči nekaj velikega, potrebujemo orodje, ki mu lahko zaupamo. Orodje, ki predstavlja podaljšek telesa in s katerim imamo lahko nadzor tudi nad najmanjšimi podrobnostmi.

Makoto je ustvaril štiri različne cvetlične inštalacije – vsako izmed njih sta navdihnili elementarna tehnologija posameznega kuhinjskega aparata in naravna pokrajina. Ledenik za pečico Dialog, puščava za pečico, morje za indukcijsko kuhalno ploščo in deževni gozd za kombinirano parno pečico. Rezultat so kombinacije barv in tekstur, ki predstavljajo svetove, ki si jih še nihče nikoli ni mogel predstavljati. Vsak izmed njih je povabilo, da presežete vse, kar je veljalo doslej.

„Pomembno je, da se dobro počutimo. Vendar tudi, da obogatimo življenja ljudi.“