Miele

Helena RizzoVse okrog nas čakajo zgodbe, da jih odkrijemo.

Priznana vrhunska kuharica Helena Rizzo meni, da se v najboljši luči pokažemo samo, če smo odprti za nove stvari in vedno stremimo k temu, da presegamo sami sebe. Navdih za preseganje meja lahko najdemo kjer koli okrog sebe – če le izberemo pravo perspektivo.

„Verjamem, da lahko dosežemo neverjetne stvari, če počnemo, kar imamo radi, in to delamo s srcem.“
Helena RizzoSvetovno priznana kuharska mojstrica

V Helenini restavraciji „MANÍ“ v Sao Paulu je v središču združitev brazilske in evropske kuhinje. Prepričana je, da kombinacija vplivov, kultur in izkušenj vse in vsakogar dvigne na višjo raven.

Navdih, ki ga najdemo v svetu okrog sebe

„Navdihne me lahko določena sestavina ali potovanje. Lahko pa tudi berem knjigo, v kateri se mi zdi nekaj zanimivo – in utrne se mi ideja za novo jed.“

Helena si je vedno želela videti svet, odkrivati nove stvari in v svojem življenju najti izjemno ljubezen. Ker skoraj povsod okrog sebe prepoznava naravno lepoto, jo je pot vodila od študija arhitekture prek oblikovanja vse do njene največje strasti – kuhanja. Brazilka je živela in delala v raznih evropskih mestih in se tam učila od najboljših – ne samo v kuhinji, temveč tudi v življenju.

„Trdno verjamem ... da lahko skupaj ustvarimo čudovite stvari.“

Helena in Azuma

Helena je človek, ki se pusti navdihniti različnim kulturam, in tako jo navdušuje tudi Japonska ter japonska kuhinja. V delu cvetličnega umetnika Azume Makota vidi „isti fokus, kot ga ima tudi japonska kuhinja“. Vrhunska kuharska mojstrica je bila navdušena nad tem, kako je Makoto ohranil naravno lepoto cvetlic z zamrzovanjem. Med njunim skupnim delom je želela ustvariti jed, ki ujame trenutek, ki za hip zadrži resničnost in vabi k okušanju neobičajnega.

Kadar je časovna usklajenost bistvo vsega: pečica generacije 7000

Pri kuhanju je čas odločilni dejavnik. Naj gre za čas, ki je potreben, da se določena sestavina toplotno obdela, ali čas, ko gost čaka na svoj obrok – časovna usklajenost je izjemno pomembna. Prav zato je bila Helena tako navdušena nad pečico generacije 7000. Končno se lahko v celoti zanese na inovativno tehnologijo aparata, ki poskrbi za vselej popolne rezultate – in tako pusti prosto pot svoji kreativnosti. Obenem se lahko povsem svobodno posveti umetniškim vidikom svoje jedi in uskladi barve tako, da svoje delo popolno združi z Makotovim – in hkrati ustvari čudovit kontrast.

Po navdihu barv v Makotovem delu je Helena s pečico generacije 7000 najprej ustvarila ribjo jed – igro barv in sestavin: s sladkim krompirjem, vloženo cvetačo, bučkami in hrustljavim česnom. Za drugo jed je izbrala raco v kombinaciji z radičem, čebulo in borovnicami. Sestavine okrog mesa je pri tem razporedila v obliki krila, da je izrazila veliko svobodo, ki bi jo moral vsakdo najti pri kuhanju.

„Menim, da nas kuhanje s takšnimi tehnologijami navdaja z novo samozavestjo, kar je zelo pomirjajoče. Verjamem, da lahko z njimi danes vsakdo zelo dobro kuha. Resnično vsak.“