Pomaknite se naprej

Srnin hrbet z brinom in rožmarinom

Recept za elegantno pojedino

Za srnin hrbet je značilen nežen okus – morebiti tudi zato, ker so tudi srne pravi gurmani, ki za svojo hrano vedno izbirajo le najmehkejše rastlinske poganjke. Brinove jagode jedi dodajo saden, oster okus.

Srne niso zgolj sramežljive gozdne živali, ampak tudi pravi gurmani. Obožujejo mlade poganjke, brstiče in sveže liste, bogate z vitamini, zato je njihovo meso izjemno zdravo in mehko. Izmed vseh vrst divjačine, je najslajše ravno srnino meso. Ker so to plašne živali, ki nenehno pazijo na plenilce in se veliko gibljejo, niso nagnjene k kopičenju maščob. V primerjavi s svinjino ali govedino je njihovo meso zelo pusto; 100 g ima približno 100 kalorij. Mehko srnino meso je običajno meso divjih živali. Teh namreč ne redijo v hlevih, saj živijo v svojem naravnem okolju. Brinove jagode jedi dodajo saden, oster okus. Jagode vsebujejo eterična olja, ki lahko spodbujajo prebavo in v kombinaciji z aromatičnim rožmarinom ustvarijo pravo eksplozijo okusa.

Čas priprave: 60–70 minut
Čas kuhanja: 35–40 minut
Porcije: 4

Sestavine:

  • 1 srnin hrbet (približno 1500 g)
  • 1 čajna žlička črnega popra v zrnu
  • 4 brinove jagode
  • 2 vejici rožmarina in 1 žlica listov rožmarina
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olja
  • 150 g rezin slanine
  • 400 ml divjačinske jušne osnove
  • 200 ml smetane
  • 2 žlici sredstva za zgoščevanje omake
  • Sol
  • Poper

Pripomočki: Posoda za pečenje

Priporočljiva nastavitev:
Funkcija: Vrhnja/spodnja temperatura
Temperatura: 200–210 °C
Položaj v pečici: druga najnižja rešetka
Čas kuhanja: 35–40 minut + predhodno segrevanje

Druga možnost nastavitve pečice:
Funkcija: Ventilatorska pečica
Temperatura: 190–200 °C
Položaj v pečici: druga najnižja rešetka
Čas kuhanja: 35–40 minut + predhodno segrevanje

Nastavitve štedilnika:
Raven: 9–8
Čas kuhanja: 1–2 minuti

Priprava:

  1. Na grobo zdrobite poprova zrna in brinove jagode ter jih zmešajte z oljem, listi rožmarina in zmečkanim česnom.
  2. Hrbet zarežite vzdolž kosti in mesto namažite z marinado.
  3. Segrejte pečico. Meso začinite s soljo in poprom ter ga pokrijte s slanino in položite v posodo za pečenje. To nato dajte v predhodno segreto pečico.
  4. Po 20 minutah mesu dodajte polovico jušne osnove in ga zatem pecite še 20 minut. Dodajte preostalo jušno osnovo.
  5. Meso vzemite iz pečice in ga zavijte v folijo ter pustite počivati približno 10 minut. Precedite jušno osnovo in ji dodajte smetano. V zmes vmešajte sredstvo za zgoščevanje in jo zavrite.
  6. Meso odstranite s kosti, narežite in postrezite z omako.

Namig: Omako lahko izboljšate s suhim rdečim vinom, ki ga dodate po svojem okusu.

Fotografija: © Miele