Pomaknite se naprej in preberite več

Ratatouille

Barvita spremljava okusnih rib

Ratatouille izvira iz Nice in je tradicionalni element francoske provansalske kuhinje, vendar pa danes v Evropi obstajajo številne priljubljene različice. Ta recept je še posebej dober z orado.

Ratatouille je nekoč veljal za hrano revnih. Ostanke zelenjave so več ur kuhali, včasih pa so se v loncu znašli tudi rastlinski odpadki. Jed izhaja iz provansalske kuhinje Nice in njen izvor se odraža tudi v njenem imenu. »Rata« pomeni »hrana« in »touille« pomeni »mešati«. Ratatouille torej dobesedno pomeni »zmešano hrano«, ki se več ur kuha in duši. Vendar naj vas to ne odvrne. Danes je ratatouille priljubljen po vsej Evropi in je svojo pot našel tudi v kuhinje najboljših kuhinjskih šefov po svetu. Vsebuje čebulo, česen, papriko, paradižnik in pogosto jajčevec, vendar pa obstaja mnogo različic, saj je jed tako razširjena. Vse različice pa imajo nekaj skupnega: ratatouille zaradi svoje visoke vsebnosti zelenjave velja za zelo zdravega in je tudi dobro prebavljiv.

Čas priprave: 70 minut
Čas aktivne priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 40 minut

Porcije: 2

Sestavine:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • Pol bučke
  • 6 češnjevih paradižnikov
  • 6 gobic
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • ½ čajne žličke listov timijana
  • 1 čajna žlička bazilike
  • 1 čajna žlička morske soli
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 vejici rožmarina

Pripomočki: Nož, deska za rezanje, vakuumska vrečka

Priprava:

  1. Operite zelenjavo in jo po potrebi olupite. Narežite na koščke v normalni velikosti grižljajev.
  2. Šalotko narežite na drobne kocke, zmešajte s česnom, začimbami, zelišči in dodajte k zelenjavi.
  3. Vse skupaj dajte v vakuumsko vrečko in zatesnite ter uporabite nastavitev 3 predala za vakuumiranje. 
  4. S pomočjo nastavitve za kuhanje »sous-vide« ratatouille skuhajte v parni pečici na drugi najnižji rešetki. Temperatura: 65 °C, čas kuhanja: 40 minut
  5. Izpraznite vsebino vakuumske vrečke, razporedite na krožnike in okrasite z vejicami rožmarina. 

Namig: Dobro se ujema z ribami močnega okusa.

Slike: © AdobeStock