Pomaknite se naprej

Moč cvetlic: več kot zgolj dekoracija

Nasveti cvetličarskega mojstra za dekoracijo mize ob posebnih priložnostih

Pravi naslov za ogled izjemnih dekoracij je cvetličarna Himmel und Erde v Hamburgu. Cvetličarski mojster Mario Mahlstedt tam postreže z nasveti za dekoracijo mize ob posebnih priložnostih.

V tej cvetličarni šopki niso zgolj kup cvetja, temveč mojstrovina, ustvarjena iz rož in listov. Z vrhunskim cvetličarjem Mariem Mahlstedtom (na sliki desno) smo se pogovarjali o tem, kako z uporabo lepih rastlin in rož ustvariti izjemno ozračje, pri tem pa smo dobili nekaj strokovnih nasvetov glede dekoracije mize ob posebnih priložnostih.

Gospod Mahlstedt, veljate za priznanega poznavalca cvetličarskih umetnin. Kaj je pri vas tako posebnega?
Pri nas se dela lotevamo tako kot nikjer drugje. Ne, ker bi si neznansko želeli izstopati, temveč zato, ker v tem preprosto uživamo. V prvi vrsti gre za estetiko in prvinskost, ne pa za to, kar je všeč večini ljudi.

Kako se rojevajo nove zamisli? 
Ko hodim naokoli, se mi v spomin vtisnejo barve, oblike in arhitekturne podobe. Ko se sprehajam po neznanem mestu in opazujem izložbe, včasih zagledam lepo ukrojen plašč in čudovito ozadje, in to me navdahne.

»Cvetlice poživijo dom.«

Koliko rože prispevajo k ozračju bivalnega prostora? 
Pogosto opažam, kako ljudje več dni pripravljajo prireditvene prostore, nameščajo luči, urejajo tla in mize, šele ko na prizorišče pridejo cvetlični aranžmaji, pa vzkliknejo: »Odlično!« Rože oživijo prostor.

Ali ustvarjate le aranžmaje, ki jih zaznamuje vaš značilni slog?
Nikakor ne zanemarjamo posebnih želja naših strank, vseeno pa jih poskušamo nekoliko prilagoditi. Težava nastopi, ko se pojavi stranka, ki želi poročni šopek z dolgimi rdečimi vrtnicami in simbolično belo vrtnico na sredini. V takšnih primerih strankam predlagam grmičaste vrtnice, saj se mi zdi, da so ženskam bolj všeč. Poleg tega nikoli ne uporabljamo sončnic, ki so na polju sicer videti čudovito, ko pa jih vpletemo v šopek, izgubijo ves svoj čar.

Ali lahko razvijemo dober okus za rože?
Kaj nam je všeč, je odvisno od tega, kaj je vplivalo na nas in kje živimo. Na podeželju ljudje vrtnih cvetlic ne postavljajo v vaze, meščani pa radi v svoje domove vnesejo nekaj naravnega.

Najemajo vas za organizacijo pomembnih dogodkov za mednarodne blagovne znamke. Ali cvetlice poznajo kulturne razlike? 
Vsekakor. Razen v New Yorku se cvetličarstvo v ZDA še vedno zgleduje po evropskih vzorih iz 80-ih let prejšnjega stoletja. Uporabljajo ogromno rož, ki jih natlačijo v podstavke, vse skupaj pa je videti precej umetno. Podoben slog je priljubljen tudi na Japonskem in Kitajskem. Na Nizozemskem, v Belgiji in Nemčiji pa imamo raje šopke, ustvarjene z umetniškim pridihom. Druge države vrhunsko cvetličarstvo iščejo v Evropi.

»V domačem stanovanju velja, da je manj pravzaprav več.«

Izvirni cvetlični aranžmaji v prostorih ustvarjajo drugačen svet. Nam lahko daste kakšen nasvet za domačo dekoracijo?
»V domačem stanovanju velja, da je manj pravzaprav več, zato ne pretiravajte.« Pogosto je dovolj, če na pladnje položimo nekaj kapucink ali fuksijo, ali mize okrasimo z nekaj vejicami rožmarina. Vendar pa je treba aranžma vedno uskladiti s postreženo hrano. Roza orhideje, ki jih srečamo v suši barih, se resnično ne podajo k pečenki. Menim pa, da je prostor pomembnejši od mize. Lahko tudi nekoliko pretiravate in s pomočjo cvetlic prispevate k temi večera, npr. s spomladansko mizo, ki kar kipi od cvetlic.

Kakšna dekoracija je primerna za določeno priložnost?
Če načrtujete romantično večerjo in želite izraziti močno sporočilo, je lahko dekoracija nekoliko bolj razkošna – morda lahko vključuje veliko sveč in gost aranžma iz cvetov. Lahko pa po mizi razporedimo visoke ozke vaze z vrtnicami in tako pričaramo vzdušje večerje pod cvetlicami. Če na obisk prihajajo prijatelji, predlagam spontano dekoracijo, kar pomeni, da zadostuje že nekaj travniških cvetlic v lepi steklenički. Če na večerjo povabite šefa, ne pretiravajte. Da ne bo videti, kot da se preveč trudite očarati, raje uporabite 20 preprostih tulipanov. In nikakor ne uporabljajte kupljenih cvetličnih aranžmajev, saj to deluje nenaravno in vsakdo bo takoj vedel, da dekoracije niste izdelali sami.

Ali se je treba izogibati klišejem?
Na splošno da, razen ob klasičnih priložnostih, ko želimo ustvariti preprosto vzdušje. Kapucinke so odlične za velikonočni zajtrk – lahko jih razporedimo v svoje najljubše posodice in kombiniramo z jajci, obarvanimi s čebulnimi olupki. Tisti, ki imajo radi bolj prefinjene izvedbe, lahko celoten prostor odenejo v belo. Beli amarilisi in črni teloh ali pa šopek evkaliptovih vejic lahko uporabimo kot bolj umirjeno različico klasične rdeče v času božiča. Za poživitev je seveda dovoljen tudi kič, kot na primer stari božični okraski, ki pripovedujejo svojo zgodbo

»Splača se uporabljati sveže rezano cvetje.«

Kako kombinirate različne rože? 
Pomembno si je zapomniti, da cvetlice izgubijo svoj značaj, če so si med seboj preveč podobne. Vrtnic in hortenzij ne bi kombiniral, saj so tako ene kot druge polne in okrogle. Bolje bi bilo dodati nekaj bolj dinamičnega, na primer cvetočo meto. Kontrastne oblike poudarijo učinek.

Katere vrste so najbolj trpežne?
Eksotične vrste, kot sta grintavec in cvet ingverja. Vedno pa je pametno cvetlice znova prirezati, pa tudi če ste jih kupili pred komaj desetimi minutami.

Katere cvetlice imajo najprijetnejši vonj?
Dandanes veliko ljudi pozablja, da so cvetlice del narave in lahko oddajajo vonj (in ga celo morajo). Obožujem čutne note šmarnice, tuberoza pa me spominja na topel poletni zrak. Jasmin oddaja čudovit nežen vonj, pomarančni cvetovi in limonovec pa imajo osvežujočo aromo.

Katerih rož se najbolj razveselite?
Žal mi nikoli nihče ne poklanja cvetja. Nihče si ne upa.

Avtor: Lena Schindler
Slike: © Trent Perrett