Pomaknite se naprej

Kavni posladki

Sladke dobrote za odvisnike od kofeina

Kava ni samo za pitje! Idealna je tudi za ustvarjanje slastnih sladic, kot so kavna karamela, hrustljavi kavni upognjenci ali kavni liker s konjakom, brazilskim tikom in vaniljo. Kako se lahko uprete?

Kava je neverjetno raznolika – ni samo okusna pijača, temveč je idealna tudi za sladice. Njena rahla grenkoba doda nekaj posebnega vaši peki in zaokroži okus likerjev. Kava se odlično poda k sladoledu, sadju in pecivu in doda nežno aromo številnim sladkim jedem. Pri tem se poraja samo eno vprašanje: zakaj niso vse sladice izdelane iz kave?

Espresso-Stracciatella

Porcije: približno 1 liter

Sestavine:

  • 50 g kavnih zrn za espresso 
  • 1 strok vanilje
  • 300 ml mleka
  • 250 g smetane za stepanje
  • 6 rumenjakov (iz srednje velikih, svežih, organskih jajc)
  • sol
  • 100 g sladkorja muscovado (cel sladkorni trs, na voljo v trgovinah z zdravo prehrano)
  • 50 g glukoznega sirupa (oglejte si namig)
  • 3 jedilne žlice konjaka
  • 80–100 g grenke kavne čokolade (espresso ali moka čokolada, vsaj 60 % kakava)

Priprava:

  1. Široko, plitvo posodo ali ognjevarno ponev postavite v pečico na drugo rešetko od spodaj navzgor in najprej ogrejte pečico. Nastavitve: Zgornji/spodnji grelec/160 °C
  2. Kavna zrna zdrobite v možnarju, dodajte v vročo ponev in pražite 13–15 minut. (Oglejte si naslednji recept).
  3. Strok vanilje prerežite po dolžini in postrgajte ven semena. Semena in strok skupaj z mlekom in smetano dodajte kavnim zrnom ter zavrite na majhnem ognju. Nato takoj odstranite ponev z grelne plošče, pokrijte in pustite zmes stati 15 minut, da se prepoji.
  4. Pripravite veliko skledo ledene vode.
  5. V posodo dajte ščepec soli, sladkor muscovado, glukozni sirup in rumenjake (najprimernejša je ognjevarna posoda za mešanje z okroglim dnom) in stepajte z ročnim mešalnikom. Posodo postavite nad malo kozico, v kateri rahlo vre voda, in stepajte, dokler se zmes ne speni. Vročo zmes kave in smetane vlijte skozi cedilo, ob tem neprestano mešajte in še naprej stepajte nad vodno kopeljo, dokler ne dobite kremaste gostote. Zmes naj se ne pregreje (največ 85 °C), saj bi lahko zaradi tega spet postala tekoča. Posodo takoj postavite v ledeno vodo in stepajte kremo, dokler se ne ohladi.
  6. V ohlajeno zmes vmešajte konjak in pustite, da zamrzne v aparatu za pripravo sladoleda. Nasekljajte čokolado, postavite jo v manjšo skledo in stopite nad vodno kopeljo. Pustite, da se rahlo ohladi. Počasi in v tankem curku vlijte čokolado v zamrznjeno sladoledno zmes in premešajte.
  7. Sladoled dajte v predhodno ohlajeno posodo za zamrzovanje. Do serviranja naj bo v zamrzovalniku. Preveč zamrznjen sladoled lahko postavite v hladilnik za 10–20 minut, da se zmehča, preden ga postrežete. Porcije naredite tako, da zajemalko za sladoled ali žlico pomočite v vodo. Postrezite s sadjem v kavni karameli ali hrustljavimi upognjenci (oglejte si recept).

Nasveti:

  • Preprečite, da bi voda prišla v stik s stopljeno čokolado, saj bi jo razredčila in strdila.
  • Glukozni sirup naročite prek spleta ali pa naredite svojega: Dodajte 50 g glukoze in 50 g sladkorja v 100 ml vode, zavrite in zmanjšajte volumen na polovico. Pustite, da se ohladi. Neporabljen sirup se lahko neomejeno hrani v kozarcu z navojnim pokrovom. Sirup, ki se je strdil, lahko v topli vodni kopeli znova zmehčate.
  • Kot prigrizek ob sladoledu postrezite ostale upognjence.

Hrustljavi kavni upognjenci

Sestavine:

  • 1 zavoj vaniljinega sladkorja 
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 75 g moke (gladka bela moka)
  • 1 porcija instant kave (2 g instant kave)
  • 1 jedilna žlica mletih mandljev
  • 2 čajni žlički nastrgane ekološke pomarančne lupine
  • 1 jajce (srednje)
  • 80 ml mleka
  • 1 silikonska podlaga za peko

Priprava:

  1. Sestavine položite v visok vrč in stepajte s paličnim mešalnikom, pokrijte in pustite stati vsaj 30 minut. Pripravite kozarce, dolgo kuhalnico in valjar (oglejte si prejšnji recept).
  2. Segrejte pečico. Nastavitve: Zgornji/spodnji grelec/160 °C
  3. Silikonsko podlago položite na pekač. S čajno žličko ali jedilno žlico položite majhne količine zmesi na silikonsko podlago in jih s hrbtnim delom žlice ali majhnim paletnim nožem razmažite v zelo tanke kroge. Krogi zmesi se ne bodo razširili in med njimi ni treba pustiti veliko prostora. Tanjša kot je zmes, bolj hrustljavi bodo upognjenci.
  4. Kroge 12–15 minut pecite na drugi rešetki od spodaj navzgor, dokler ob robovih ne postanejo lepo rjavi.
  5. Kroge s paletnim nožem takoj odstranite z vroče podlage. Prepognite jih in stisnite skupaj, da ustvarite majhne kornete, ki jih vsakega posebej postavite v kozarec, ali pa kroge rahlo upognite in jih položite na ročaj lesene kuhalnice ali valjarja. Pustite, da se ohladijo in strdijo. Nadaljujte s preostalo zmesjo.

Nasveti: 

  • Upognjence lahko pečete samo na silikonskih podlagah. Za maščobe neprepusten papir ni primeren, saj povzroča nastanek gub.
  • Podlage za peko pred uporabo ne namastite.
  • Zmes lahko pripravite tudi brez instant kave.
  • Če želite narediti kornete, naj bo premer krogov 10–12 cm.
  • Upognjence lahko oblikujete samo, ko so topli.
  • Ohlajene upognjence do uporabe hranite v hladnem in suhem prostoru.

Sadje v kavni karameli

Porcije: 6

Sestavine:

pribl. 200 g sadja (na primer malin, jagod, borovnic, narezanih marelic itd.)
6 žlic rjavega sladkorja
1 skodelica kave (pribl. 125 ml)

Priprava:

  1. Sadje operite in dobro popivnajte s suhimi kuhinjskimi papirnatimi brisačami.
  2. Sladkor dajte v majhno ponev s težkim dnom in segrevajte na zmernem ognju (stopnja 7). Nežno vrtite ponev, ko se robovi sladkorja začnejo topiti (oglejte si tudi nasvete pri receptu za glazirane višnje).
  3. Ko se vse raztopi in rahlo karamelizira, dodajte kavo in 3–4 žlice vode. Znižajte temperaturo in mešajte, da se sladkor raztopi. Ponev naj bo pokrita, da ne izpari vsa tekočina.
  4. Vmešajte sadje, pregrejte in postrezite. Segrevajte karamelo, dokler ne dobite želene gostote, porazdelite med sadne krožnike in postrezite.

Kavni liker s konjakom, brazilskim tikom in vaniljo

Porcije: Za pribl. 1,3 litra

Sestavine:

  • 1 strok vanilje in po potrebi 1–2 dodatna kosa za napolnjene steklenice
  • 1 brazilski tik (polica z začimbami)
  • 4 stroki zelenega kardamoma
  • 450 g sladkorja
  • 70 g mlete kave ali espressa (80 % arabike, 20 % robuste, ne preveč fino mlete)
  • 0,7 l konjaka (ali vinjaka, 40 %)

Priprava:

  1. Strok vanilje prerežite po dolžini, nasekljajte z brazilskim tikom in stroki kardamoma, dodajte 500 ml vode in sladkor ter zavrite. Pustite rahlo vreti na šibkem ognju, dokler se sladkor ne raztopi.
  2. Vmešajte kavo, pokrijte in pustite, da se ohladi. Dodajte konjak, pokrijte in pustite namočeno 3–4 dni, enkrat dnevno pa premešajte s čisto žlico.
  3. Liker precedite skozi cedilo, obloženo s krpo, nalijte v steklenice in pustite zoreti vsaj 3 tedne, preden postrežete.

Nasveti:

  • Z grobo mleto kavo je filtriranje na koncu preprostejše.
  • Ta liker je lahko v majhnih steklenicah odlično darilo.
  • Kot manjši posladek lahko liker postrežete z nekaj smetane.
  • Kavni liker lahko prelijete po sladicah (npr. vaniljinih kremah, pitah, sladoledu ali manjših biskvitnih tortah).

Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall