Pomaknite se naprej

Branje vam bo vzelo: 1 minuto

Kava in goveja juha z mlečno bazilično peno

Recept za nekoliko drugačen energijski napitek

Goveja juha kot energijski napitek? Sliši se kot nekaj z zelo specifičnim okusom, toda kot kaže, ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. To je recept za tiste, ki si drznejo malce več.

Klasična goveja juha se je izkazala za nov vroč kulinarični trend. Juha, pripravljena iz kuhanih govejih kosti in zelenjave je od nekdaj veljala za zdravo jed, saj vsebuje minerale, beljakovine in aminokisline, ki se v vodo izločajo med kuhanjem. Naši stari starši so se dobro zavedali pozitivnih učinkov omenjene jedi. Sedaj pa se goveja juha z dodanimi zrni arabske kave in suhim šerijem, ščepcem orientalskih začimb ter mlečno bazilično peno predstavlja kot poživljajoč energijski napitek.

Za 8–10 porcij (pribl. 1,25 l obare)

Sestavine:

  • 2 srednje veliki čebuli
  • 1,5 kg govejih kosti (drobno razkosanih)
  • 500 g jušne zelenjave in 1 pest šampinjonov (oboje na drobno nasekljano)
  • 50 g zrn (arabske) kave
  • 60 g ingverjeve korenine
  • 2 lovorjeva lista
  • 3 vejice timijana
  • 6 odprtih strokov kardamoma
  • 1 čajna žlička karija v prahu
  • 1 čajna žlička črnega popra v zrnu in 1 čajna žlička pimenta
  • 2 papriki (nasekljani)
  • Sol
  • sveže mleti poper
  • 4–6 jedilnih žlic suhega šerija (fino)
  • listi bazilike za dekoracijo

Za zbistritev juhe:

  • 3 jajčni beljaki (stepeni v rahel sneg)
  • 250 g jušne zelenjave (drobno nasekljane)
  • 1 strok česna (stisnjenega)
  • ½ čajne žličke popra
  • ½ čajne žličke pimenta
  • ½ čajne žličke nageljnovih žbic in ½ čajne žličke brinovih jagod (stisnjenih)
  • 1 jedilna žlica naribane lupine bio limone
  • 400 g mlete govedine

Mlečna bazilična pena:

  • 1 majhna pest listov bazilike
  • 200 ml pasteriziranega mleka (3,5 % mlečne maščobe)
  • sol
  • kajenski poper

Priprava

  1. Razpolovite neolupljeno čebulo in jo skupaj s kostmi položite na pekač, tako da je odrezana stran obrnjena navzgor, nato pa pekač položite v pečico na tretjo rešetko od spodaj in vključite funkcijo za žar. Nastavitve: Funkcija žara/240 °C.
  2. Po 10 minutah s kuhalnico premešajte kosti, da se narezana zelenjava dobro pomeša z njimi. V pečici pustite 40 minut in pogosto mešajte, dokler koščki zelenjave ne postanejo rahlo rjavi.
  3. Zmeljite kavna zrna in na drobno nasekljajte ingver, vključno z lupinico. Obe sestavini posujte po kosteh in zelenjavi, nato pa z uporabo funkcije za žar pecite še vsaj nekaj minut.
  4. V veliko ponev položite lovorjeva lista, timijan, kardamom, kari v prahu, poper v zrnu in piment. Dodajte sestavine s pekača in prelijte z 1,8 l hladne vode. Hitro zavrite, nato pa pokrijte in pustite rahlo vreti pri zelo nizki temperaturi (1. ali 2. stopnja) vsaj 6 ur (še bolje pa kar čez noč).
  5. Pustite, da se juha nekoliko ohladi, nato pa jo precedite čez fino cedilo in iz preostanka iztisnite tekočino. Pustite, da se ohladi, nato pa s površine odstranite maščobo.
  6. V velik lonec dodajte vse sestavine za zbistritev in temeljito premešajte – najbolje, da to storite z roko. Dodajte jušno osnovo brez maščobe in počasi zavrite ter pustite, da rahlo vre še 5 minut. Previdno premešajte s kuhalnico in preprečite, da bi se katera izmed sestavin prijela na dno. Lonec odstavite z grelne plošče in pustite zmes stati 1 uro, da se prepoji. Cedilo prekrijte s krpo in precedite zmes iz lonca. Počakajte, da se tekočina ohladi in po potrebi znova odstranite maščobo.
  7. Hladno juho dobro začinite s soljo, papriko, črnim poprom in šerijem.
  8. Juho nalijte v kozarce tik preden jo postrežete. Za pripravo mlečne pene operite liste bazilike in jih skupaj s ščepcem soli in kajenskega popra položite v visok kozarec za piriranje. Segrejte mleko, ga prelijte čez liste in pirirajte s paličnim mešalnikom. Peno zajemite z žlico za sladoledne kepice in jo položite na tekočino v kozarcu. Okrasite z vejico luštreka (po želji). Postrezite takoj.

Nasveti:

  • Napitek lahko postrežete tudi v topli ali vroči različici, vendar pa ga je treba v tem primeru manj začiniti.
  • Ostanke napitka zamrznite v manjših količinah (npr. v pladnju za pripravo ledenih kock ali v majhnih kozarčkih s pokrovčki), da jih boste lahko pozneje uporabili pri kuhanju ali za pripravo omak.
  • Po želji lahko baziliko nadomestite z listi luštreka.
  • Najboljši način za penjenje mleka je s klasičnim penilnikom, kakršnega uporabljamo pri pripravi kapučina.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Oblikovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Oblikovanje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall